Kroz umetnost o odnosu prema prirodi

Fotografije: Sunčica Andrejević

Spoj slike, scene i muzike – ovako bi moglo da se opiše poslednje veče Eko art festivala održanog u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus”. Prva dva dana bila su rezervisana za najmlađe, njihov kreativni izražaj i edukativne sadržaje, dok je treći bio prilagođen nešto starijima. Posetioci su uživali u umetničkim radovima na temu ekologije, koreodrami „Godišnja doba“ i poetsko-muzičkom džem sešnu.

Želeli smo da spoj svih umetnosti da odgovor na to koliko je priroda značajna i šta ona predstavlja – kazala je Miljana Dunđerin ispred Akvarijusa obraćajući se prisutnima.

IMG_3736

Šta priroda predstavlja i kako se mi odnosimo prema njoj dočarali su nam, kroz svoje radove nastale na trodnevnoj likovnoj koloniji, umetnici: Petar Aleksić, Aleksandar Glibetić Pibo, Vuk Đurić, Anđela Jordanović, Natalija Utvić i Stefan Stevanović Pepi.

Njihovi radovi predstavljeni su sinoć. Posebnu pažnju privukao je triptih – jedan rad trojice umetnika – Petra Aleksića, Stefana Stevanovića i Vuka Đurića – i natpis na slici – „Smeće jedno malo“.

IMG_3728 (2)

„Radili smo rad koji ima tri različita stila, ali smo uspeli temom da se spojimo i da pokušamo da odgovorimo na zadatu temu festivala – zaštitu životne sredine, recikliranje…“ kaže Aleksić koji je autor još jednog rada sa Vukom Đurićem.

Radove čine simboli, male poruke i kada se sve to spoji dobija se, u stvari, ta jedna emocija, taj jedan doživljaj. Na primer, fabrika bakra, smog, čovek koji baca đubre, čovek koji se davi, jedan mali brod koji pravi ogroman dim…, objašnjava dalje.

„Poruka rada je da je čovek smeće“ – kaže kratko njegov kolega, Vuk Đurić.

A najmlađa učesnica kolonije je učenica iz Zubinog Potoka – Natalija Utvić. Njen način slikanja je, kaže, impresionistički.

IMG_3741

Naša planeta – puna smeća i mi kako, na neki način, unosimo to smeće – motivi su prisutni u njenom radu, objašnjava.

Nakon predstavljanja radova, koreodramu „Godišnja doba“ po režiji Dunje Nikolić odigrale su Snežana Džogović i Milica Grbović, a fotografije možete pogledati u POSEBNOJ galeriji.

Ovogodišnji Eko art fest kraju su priveli Nikola Stojanović Кenza (Surdulica) i Luka Jovanović (Pančevo), uz podršku studenata Fakulteta umetnosti u Mitrovici.

IMG_4050

Prvog dana festivala svoje radove izlagali su mali umetnici u okviru izložbe „Ptice“, dok su drugog dana edukativne radionice održali Sara Pavkov iz Udruženja „Zeleni sad“, kao i članovi „3D Cycle“ – studenti Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici.

Organizator Eko art festa je PKC Akvarijus, a idejni tvorac i osnivač Jasmina Cvetić. Cilj ovog festivala je da ukaže na probleme u ekologiji i zaštiti životne sredine putem edukativnih radionica i kroz likovnu, scensku i muzičku umetnost. 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *