Foto: Sunčica Andrejević

Petnaesti dan krize je na severu Kosova. Protesti građana i dalje traju. U Zvečanu bez promena. KFOR-ov bezbednosni prsten oko zgrade opštine i dalje je na istom mestu, iza pripadnika KFOR-a blindirana vozila Kosovske policije. Pripadnici policije u regularnim uniformama pred opštinom. Građani koji žive u stambenoj zgradi u neposrednoj blizini opštine i dalje odlaze u svoje stanove isključivo uz dopuštenje KFOR-a.

Iz Prištine u sve češćoj upotrebi nova sintagma za demonstrante na severu kosova “fašistička milicija”, ali još uvek bez detalja kako će se nastaviti dalje sa deeskalacijom koju zahteva međunarodna zajednica. KFOR je danas izašao u javnost sa novom informacijom – iza demonstranata krile su se, kako su naveli, “kriminalne grupe”, ali bez odgovora i ko su pripadnici pomenutih kriminalnih grupa.

Na jugu Kosova tri nova privođenja, jednom od privedenih Srba stavlja se na teret ratni zločin iz 1999. godine. Porodica demantuje.

Šta kosovski premijer Aljbin Kurti poručuje srpskoj javnosti kada govori o “fašističkoj miliciji”? Šta bi trebalo da budu koraci Beograda? Hoće li zvanična Priština prihvatiti zahtev međunarodne zajednice da povuče specijalne jedinice iz opštinskih zgrada?

Na ova pitanja odgovara Srđan Simonović iz Humanog centra.

Simonović ocenjuje da kosovski premijer koristi govor mržnje kada je u pitanju srpska zajednica, jer je politika kojom je došao na vlast doživela potpuni kolaps – nisu vidljivi rezultati u borbi protiv korupcije i kriminala, a uz vidljiv pad životnog standarda i sve veći odlazak mladih sa Kosova.

To i navodi kao razlog njegove politike i poruka ka, kako je naveo, desno orijentisanim biračima, odnosno kako bi sačuvao svoj rejting.

Kurti, navodi, pokušava da targetira “desno orijentisano biračko telo”, te će na svaki način “satanizovati” srpsku zajednicu, dodaje i da je pokušao da uvede i “ruski element” što je, podseća, demantovao visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država, Gabrijel Eskobar.

Ističe da je istovremeno vidljiv fenomen da gotovo nijedna od političkih partija i politički akter iz albanske zajednice nije osudio ponašanje kosovskog premijera i njegov govor mržnje uperen protiv srpske zajednice što, ocenjuje Simonović, pokazuje da kosovsko društvo nije spremno da prihvati činjenicu da Srbi na Kosovu treba da budu jedan od konstitutivnih elemanata o kakvom god rešenju statusa da se radi.

Simonović navodi da su za Srbe na Kosovu i severu Kosova potrebne međunarodne garancije kada je u pitanju bezbednost. Podseća na snimak hapšenja Srba ispred zgrade opštine u Zvečanu 29. maja, na kojem se vidi da su trojica njih privedena pre nego da dođe do sukoba pripadnika KFOR-a i građana.

Dok navodi da je vid deeskalacija već nastupio, veruje da bi tome dodatno doprinelo održavanje novih izbora na severu Kosova, što je predložila i međunarodna zajednica, ali ističe da bi njihovo održavanje moralo da bude uslovljeno bezbednosnim i demokratskim garancijama, između ostalog – povlačenjem specijalnjih jedinica KP-a.

Simonović veruje da Kurti neće pristati na ovakav preduslov.

Veruje i da je odluka o slanju specijalaca na sever isključivo odluka kosovskog premijera, ali i ne vidi, kako je rekao, njegovu nameru da svoju politiku prilagodi uslovima i stanju na terenu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *