Alternativna Internet stranica jednom nedeljno objavljuje tekstove iz časopisa “Ženski pokret” koji je javnosti dostupan u digitalizovanoj građi kolekcije Narodne biblioteke Srbije. Tekstove prenosimo u izvornom obliku, bez izmena u gramatici, interpunkciji i terminima. Danas čitajte tekst “ Krivična odgovornost ženina” iz izdanja lista od juna 1920. godine.

***

Kada se žena krivično optužuje, onda su ti isti zakonodavci, koji su tako grubo ograničili ženu u svim njenim pravima, sa puno galanterije nju izjednačili sa čovekom, pa čak učinili da ga ona nadmaši. I ovo nije učinjeno kod mnogo kulturnijih naroda. Taj jedini momenat kad oni uzimaju ženu za potpuno svesnu i ravnopravnu čoveku jeste, kao što je gore spomenuto, kad se žena optužuje za učinjenu krivicu. U tome slučaju ne treba joj odobrenje muža da odgovara, taj se muž i ne čuje i ne vidi i ne zaštićava svoju, koju je uvek zakon smatrao kao maloletnu, nego se ostavlja žena sama, da je uzimaju na krivični ispit, da je sprovode sudu na osudu, da je osuđuju, da je vode u kazneni zavod i da je kazne smrću. Jer po 228. o krivičnim delima: “Samo trudnoća odlaže izvršenje smrtne kazne. Nad porodiljom izvršuje se smrtna kazna tek kad prođu 40 dana.” I uzmimo samo slučaj da je jedna žena kažnjena na mesec dana pred porođaj, dakle treba da čeka na izvršenje smrtne kazne skoro dva i po meseca. A zar to nije groznije i od same smrti?

Mi nećemo da govorimo o nepravdi koja je tako dugo činjena ženi. Nećemo ni da prebacujemo ni da osuđujemo. Samo se iznošenjem pravoga stanja htelo da se naše čitateljke tačno obaveste o ovome pitanju. Pravda je toliko na našoj strani da će sadanji zakonodavci morati povesti računa o našim zahtevima. Najazad te izmene u zakonu nastupaju posle gorkoga iskustva, koje su čovek i žena u najstrašnijoj školi zajednički stekli i u kojo su videli da su jedno drugom dorasli. I veliki Srbin uzdići će svoju ženu do sebe i pokazaće da ume da ceni i njen rad i njena prava i izjednačiće je sa sobom i pred zakonom kao što su izjednačeni pred Bogom.

Leposava Maksimović – Petkovićka

***

Ostale tekstove iz ove rubrike pročitajte u nastavku:

Srpska žena pred zakonom: O nasledstvu

Srpkinje i Opštinski izbori

Udruženje nastavnica srednjih i stručnih škola

Žensko pravo glasa

Zašto tražimo ženska prava? Žena i politika

Najzad

Uzalud

Prvi tekstovi Ženskog pokreta: Prava žena pred zakonom 1920.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *