Kosovski ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići saopštio je 5. decembra, nakon prvog pokušaja građana da podnesu inicijativu za smenu gradonačelnika na severu Kosova, da njegovo ministarstvo nije primilo nikakvo obaveštenje u vezi sa ovom inicijativom od predsedavajućeg skupština opština dotičnih opština ili članova inicijativne grupe kako je to, tvrdio je – predviđeno Administrativnim uputstvom. Takvo obaveštenje od strane inicijativne grupe, međutim, nije predviđeno pomenutim uputstvom.

„Upoznati smo sa medijskim izveštajima da je potpise prikupila ‘inicijatorska grupa’. Međutim, obaveštavamo vas da u Ministarstvu administracije lokalne samouprave nismo primili nikakvo zvanično obaveštenje u vezi sa ovom inicijativom od predsedavajućeg skupština opština dotičnih opština ili članova inicijativne grupe kako je predviđeno ovim Administrativnim uputstvom“ – naveo je Krasnići.

Međutim, u administrativnom uputstvu koje je upravo Krasnići objavio na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu, jasno piše da inicijativa grupa „mora“ da obavesti predsednika Skupštine opštine i da „može“ obavestiti Centralnu izbornu komisiju.

„Inicijativna grupa, pre nego što počne da prikuplja potpise u prilog zahtevu, mora obavestiti predsedavajućeg skupštine opštine i može obavestiti CIK“ – stoji u Administrativnom uputstvu, odnosno članu pet pod nazivom „Pokretanje postupka“, u kojem se dodaje da bi ministarstvo trebalo da obavesti predsednik SO-a, a ne inicijativna grupa kako to u svojoj objavi navodi Krasnići.

„Predsedavajući skupštine opštine obaveštava Ministarstvo za lokalnu samoupravu i CIK“ – dodaje se.

Krasnići u svojoj novoj objavi, dan kasnije, ispravno navodi detalje iz Administrativnog uputstva, odnosno da „inicijativna grupa zvanično obaveštava predsednika Skupštine opštine“.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *