Kosovski ministar odbrane „otkrio“ da je u protekle tri godine kupljeno oružje u vrednosti od 239 miliona evra – glasila je poruka na jednom od Telegram kanala od 14. januara. Međutim, informacija o uloženih 239 miliona stara je više od dve nedelje.

„Tzv. Ministar odbrane tzv. Kosova je juče na KTV-u otkrio da je u protekle tri godine kupljeno oružje u vrednosti od 239 miliona evra“ – glasio je deo poruke na jednom od Telegram kanala.

Kosovski ministar odbrane je ovu informaciju objavio na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu još 28. decembra 2023. godine.

„…Sada smo u ovom mandatu uložili 239 miliona evra i naravno bespilotne letelice Bayraktar ​​su samo jedna od vrsta sistema naoružanja kojima već raspolažemo“ – naveo je on 28. decembra.

Dva dana kasnije potvrdio je istu informaciju takođe na svom Fejsbuk nalogu.

„Od manje od 4 miliona evra koliko je uloženo u naoružanje tokom prethodne vlade, u ovom trogodišnjem periodu uloženo je preko 230 miliona evra, u kojem slučaju smo zabeležili rekordno povećanje borbenih kapaciteta naše vojske“ – naveo je on, podelivši i fotografiju.

Informaciju o 239 miliona Maćedonci je delio i u svojim javnim nastupima i intervjuima u periodu pred kraj 2023. godine.

Ovu informaciju preneli su i tada i nešto kasnije i pojedini srpski mediji.

Maćedonci: Ulaganje u naoružanje dostiglo brojku od 239 miliona evra – Kosovo Online 

Maćedonci: U razvoj KBS za tri godine uloženo 290 miliona evra – Kosovo Online

Maćedonci: Razmeštanje srpske žandarmerije na granici predstavlja rizik po bezbednost – KoSSev

Maćedonci potvrdio: Kupujemo protivtenkovske rakete, vraćamo se na vežbe „Defender Europe“ – KoSSev

Treba napomenuti da se informacije šire različitim tempom i da je moguće da su prvobitne informacije kosovskog ministra prošle nezapaženo, a da su kasnije privukle pažnju drugih medija, uključujući i Telegram kanale.

Ipak, ova vest sada nosi dodatnu težinu, jer je na Telegramu objavljena u jeku teme o naoružavanju kosovskih snaga bezbednosti, uz navode da je tako nešto ministar „otkrio“, iako je to bila informacija javnosti dostupna od kraja decembra.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *