U cilju bezbednosti, iz Kosovske policije regiona Sever, apeluju na učesnike u saobraćaju da budu oprezni.


Novi Zakon o pravilima drumskog saobraćaja na Kosovu stupio je na snagu 3. aprila. Njime su predviđene oštrije kazne za vozače, ali i pešake.

Komandir saobraćajne policije za region Sever, Muniš Avdiju, kaže za Kontakt Plus da je u prvoj nedelji aprila fokus bio na edukaciji građana novim pravilima u saobraćaju. U skladu sa tim, saobraćajna policija je na severu Kosova, kako kaže, izdala više opomena nego kazni, kako bi se vozači informisali i prilagodili novim propisima.

Avdiju navodi da cilj novog zakona nije kažnjavanje, već veća bezbednost u saobraćaju, te poziva vozače i pešake na severu Kosova da poštuju pravila.

Posebno se obratio vozačima.

„Kada je u pitanju vožnja u naseljenom mestu, za prekoračenje brzine od 100 i više km/h preko ograničenja, kazna je 500 evra, 12 meseci zabrane upravljanja vozilom i pet negativnih poena. Za prekoračenje brzine od 70 do 100 km/h, vozači će biti kažnjeni novčanom kaznom od 400 evra, uz zabranu vožnje od devet meseci i četiri negativna poena. Za isti prekršaj sa brzinama od 50 do 70 km/h, predviđena je kazna od 300 evra, šest meseci zabrane vožnje i tri negativna boda. Za prekoračenje između 30 i 50 km/h kazna je 200 evra, vozaču se oduzima dozvola na tri meseca, a dobija i tri negativna boda“, kaže Avdiju.

Manja prekoračenja brzine takođe nisu zanemarena, dodaje.

„Za prekoračenje od 20 do 30 km/h, kazna je 60 evra, od 10 do 20 km/h 40 evra, a od 5 do 10 km/h 20 evra.“

Kada su u pitanju nenaseljena mesta, kazne su nešto blaze.

„Za vozače koji voze brzinom od 100 km/h ili više, predviđena je novčana kazna od 500 evra, zabrana vožnje od najmanje šest meseci i pet negativnih bodova. Za prekoračenje brzine od 50 do 100 km/h, vozači će biti kažnjeni novčanom kaznom od 300 evra, uz zabranu vožnje od tri meseca i tri negativna boda. Za prekoračenja brzine od 30 do 50 km/h, predviđena je novčana kazna u iznosu 150 evra i dva negativna boda“, navodi Avdiju.

U slučaju manjih prekršaja, kao što je prekoračenje brzine do 30 km/h, vozaču sledi samo novčana kazna. Pa tako, ukoliko vozač prekorači brzinu od 20 do 30 km/h, novčana kazna iznosi 40 evra, od 10 do 20 km/h – 20 evra.

Onima čije vozilo nije registrovano do 30 dana, poručuje da ga registruju. U suprotnom, vozaču se izriče novčana kazna u iznosu od 200 evra, a registarske tablice vozila će biti oduzete do registracije ili odjave istih.

Za isti prekršaj, novčanom kaznom od 500 evra kazniće se i pravno lice ili javna institucija, takođe se oduzimaju registarske tablice do registracije ili odjave istih.

„Ukoliko je istekla registracija duže od 30 dana, pored novčane kazne, vozilo će biti zaplenjeno i uklonjeno iz saobraćaja do registracije ili odjave, a troškove vezane za oduzimanje i zadržavanje vozila snosi vlasnik vozila“, kaže Avdiju.

Novčana kazna za vozača ili njegove saputnike, za nekorišćenje sigurnosnog pojasa, sada iznosi 150 evra.

Ukoliko vozači koriste mobilni telefon dok su za volanom, zakon definiše tri kategorije prekršilaca.

„Prvi put ako vozač koristi telefon kazna je 100 evra i jedan negativan poen. Ako isti vozač drugi put koristi telefon, kazna je 200 evra, tri meseca zabrane vožnje i dva negativna boda, dok je za treći put predviđena novčana kazna u iznosu od 500 evra, zabrana vožnje na šest meseci i tri negativna boda“, precizira Avdiju.

„U slučaju da vozač vozi vozilo tokom perioda zabrane, policija će oduzeti vozilo i zadržati ga do isteka zabrane vožnje“, dodaje Avdiju.

Novina u Zakonu o pravilima drumskog saobraćaja je regulisanje pojave trotineta i električnih skutera na ulicama.

Kazna za motocikliste koji motor budu vozili bez zaštitne kacige je 100 evra. Vozač trotineta mora da ima 16 ili više godina. Ukoliko ovim vozilom upravlja mlađe lice, roditelj ili staratelj se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 100 evra.

Sa druge strane, pešaci ne smeju da koriste mobilni telefon, slušalice ili bilo koje druge uređaje koji mogu da odvlače pažnju prilikom prelaska ulice, biciklističke staze, pruge. Za nepoštovanje ovog pravila, ustanovljena je novčana kazna u iznosu od 50 evra.

Komandir saobraćajne policije za region Sever, napominje da oni kojima je izrečena novčana kazna, imaju mogućnost da je umanje za 50% ukoliko je plate u roku od 15 dana.

Istovremeno ukazuje da vozači na severu Kosova, koji poseduju kosovska, srpska ili pak mešovita dokumenta, moraju platiti kaznu kako bi zadržali mogućnost vožnje unutar Kosova.

Ukoliko vozači koji nisu stanovnici Kosova imaju novčanu kaznu, a ne plate je, biće im zabranjen ulazak na teritoriju Kosova. Takođe, njima se pruža opcija plaćanja kazne u slučaju izrečene zabrane vožnje.

Avdiju još jednom apeluje na građane da poštuju propise, kako bi izbegli kazne, ali i doprineli većoj bezbednosti u saobraćaju.

Ovaj sadržaj je proizveden uz podršku programa #SustainMedia, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovode GIZ, DW Akademija i Internews.

Sadržaj je isključiva odgovornost Kontakt Plus radija i Alternativne i ne odražava nužno stavove Evropske unije ili nemačke vlade.

Kontakt Plus

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *