Tekst: Ana Marija Ivković / Fotografije: Sunčica Andrejević

Kosovska Mitrovica – grad na Ibru. Na ulicama mnoštvo vozila, nedostaje prostora, zelenila. Na male ekrane dospe uglavnom kroz eksluzivne vesti o incidentima. Po malo je siv, ali ipak je grad koji živi. A kako Mitrovicu vide najmlađi? Vide je u najlepšim bojama, sa šarenim zgradama, krošnjama, velikim zvezdama u noći, plavim Ibrom…

Svoju maštu preneli su na slikarska platna. Tokom radionice u privatnom kulturnom centru “Akvarijus”, 25 mališana, od 4 do 14 godina, slikali su i crtali svoj grad. Na jučerašnjoj izložbi i javnosti su predstavili svoje viđenje Kosovske Mitrovice.

“U našem gradu bismo voleli da ima malo više ljubavi prema našem gradu” – njihova je poruka s početka izložbe.

Svi crteži, sve slike privlače pažnju posetilaca. Jedna se posebno ističe – ona četvoro Stepića. Po mišljenju žirija, naslikali su najlepšu sliku.

Tamara, Slavica, Teodora i Radovan predstavili su Mitrovicu sa šarenim i svetlo-plavim oblacima. Među oblacima je spomenik rudarima. Na nebu su i zmaj i avion. Zgrade i kuće su raznih veličina, sa različitim prozorima. Na jednoj od kuća je ptica. Asfalt nije crn, već pink boje. Na kolovozu su dva džipa.

Autori slike ponosno su pozirali ispred svog rada.

IMG_472200

“Nacrtao sam spomenik, avion, aždaju, dva atuomobila, pticu na kući i neke od kuća. Aždaja spašava ovaj grad od zlih ljudi,” kaže devetogodišnji Radovan Stepić.

Njegova sestra bliznakinja Tamara slikala je ostale kuće. “Najviše mi se sviđa roze boja, a od kuća ova prazna, zato što volim kako izgleda,” kaže.

Njihova rođaka, 14-godišnja Slavica, ovako objašnjava delo: “Mi smo nacrtali naš grad, ali kroz maštu. Mi smo crtali drugačije oblike, razne boje, aždaju. Umesto običnih automobila, mi smo nacrtali džipove, kuće različitih oblika. To je naša, dečija mašta.”

Slavičina sestra, 12-godišnja Teodora, kaže da je uglavnom bojila rad, jer je slikala još jedan.

“Ali tema sa bazira na mašti – kako bismo mi zamislili naš grad da nije sa automobilima, na primer. Pustili smo mašti na volju. Svidele su mi se ove boje zato što inače za grad koristimo plavu, zelenu, crnu, ne koristimo roze i te svetlije boje.”

Ovi mali umetnici, kao i ostali mališani, dobili su diplome. Oslikavali su i majice, a na zivodima lokalne galerije ostavili prava mala umetnička dela. Pogledajte ih u našoj galeriji fotografija.

Kreativna radionica i izložba održani su u okviru projekta “Izgradnja društvenih veza i zaštita manjinskih zajednica na Kosovu”, koji finansira Britanska ambasada u Prištini, a sprovodi IOM.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *