Desetine naslova portala koji izveštavaju na Kosovu i u regionu i na albanskom jeziku zabeleženo je tokom prethodna dva dana nakon što je Javni servis Kosova (RTK) objavio tekst sa videom uz naslov „Radoičić udario bivšeg ilegalnog gradonačelnika Severne Mitrovice“. RTK, međutim, ni u jednom tekstu nije ispoštovao zlatno pravilo – pravilo druge strane, bar kad je u pitanju Milan Radoičić za kojeg tvrde da je jedan od protagonista. Navodno se jeste oglasio Aleksandar Spirić, ali za Informer, demantujući da je on na snimku.

Šta je pisao RTK?

RTK je pre nego da objavi video na kojem se navodno vidi bivši potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić i navodno predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić – inicijalno objavio tekst sa naslovom „Radoičić brutalno tuče protivnike“.

U tekstu konstatuju da je „poznato“ da je Milan Radoičić „počeo da sprovodi kampanju brutalnog nasilja nad Srbima koji se suprotstavljaju politici predsednika Srbije Aleksandar Vučić“.

Dodaju da će uskoro objaviti video, a u kojem se „vidi kako kriminalac Radoičić brutalno tuče Srbina sa severa Kosova“.

„Prema izvorima RTK, incident se dogodio u hotelu GREY na Kopaoniku, koji je vlasništvo Milana Radoičića. Ovo mesto se, prema izvorima RTK iz visokih bezbednosnih institucija, pretvorilo u mesto torture za Srbe sa Kosova koji ne postupaju po uputstvima i naređenjima Vučića“ – dodaje se u tekstu.

U nastavku se piše o Radoičiću kako je preuzeo odgovorno za događaje u Banjskoj, te da je za njim raspisana INTERPOL-ova poternica, ali i da je „zadao velike nevolje srpskom političaru Nikoli Sanduloviću“, koji je tvrdio da je pretučen od strane srpske BIA-e, a da je Radoičić bio prisutan.

Uz tekst je objavljena i fotografija na kojoj se vidi lice koje zamahuje rukom prema drugom.

Da li se radi o Milanu Radoičiću ne može da se tvrdi da sa sigurnošću.

Ali, prema sadržaju objavljenog testa RTK – može da se utvrdi da ovaj portal nije ni pokušao da dobije reakciju Radoičića.

RTK dan kasnije objavljuje i video, uz tekst sa naslovom „Radoičić brutalno tukao bivšeg ilegalnog gradonačelnika Severne Mitrovice“.

Na videu se vidi da jedno lice udara drugo, koje potom pada.

RTK sada tvrdi da se radi o Radočiću koji je navodno udario predsednika Privremenog organa Aleksandra Spirića.

U tekstu navode da su pokušali da stupe u kontakt Spirićem, ali i da tako nešto nije bilo moguće.

Iz Kosovske policije za region sever potvrdili su da Spirić nije podneo prijavu – navode.

Međutim, ni na ovom video snimku ne može sa sigurnošću da se tvrdi da se radi o Radoičiću, niti Spiriću.

Spirić navodno reagovaro za Informer

Da se ne radi o Spiriću navodno je potvrdio sam Spirić i to za tabloid Informer.

„Nije tačno, vidi se da nisam ja na tom snimku“ – rekao je navodno Spirić kratko novinaru Informera.

KoSSev, sa druge strane, javlja da prema nezvaničnim informacijama je kao „moguća žrtva identifikovana osoba sa biznisom u Novom Pazaru, na čijim su proslavama svojevremeno navodno bili vidljivi i pojedini uticajni članovi Srpske liste“.

Tekst sa reakcijom Spirića objavljen je uz naslov „Šolakovci prepisuju Kurtijeve laži! Raskrinkana prljava podmetačina – propao pokušaj da se oslabi Srpska lista!“.

„Očigledno je da je reč o još jednom pokušaju pravljenja lažne afere i podmetačine, s ciljem slabljenja srpskih interesa na KiM, čiji je krajnji cilj da se oslabi Srpska lista, destabilizuje jedinstvo Srba na KiM i uruši veza našeg naroda u pokrajini sa svojom državom Srbijom“ – naveo je Informer.

Zašto je, međutim, video RTK ocenjen da je imao cilj da oslabi Srpsku listu nije jasno, jer je Radoičić podneo ostavku na mesto potpredsednika nakon oružanog sukoba u Banjskoj 24. septembra, kada je i preuzeo odgovornost za ono što se događalo u ovom selu u opštini Zvečan.

Spirića, sa druge strane, u javnosti nema od prošle godine, kada su se i pojavile nezvanične informacije o navodnoj proneveri novca i njegovom navodnom prebijanju od strane Radoičića.

Spirić je krajem oktobra prošle godine i smenjen sa mesta predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica na „lični zahtev“.


Tekstovi RTK ukazuje na potencijalnu situaciju lažnih vesti i dezinformacija. U nastavku nekoliko ključnih tačaka i analiza u vezi sa tekstom:

Veći broj portala koji izveštavaju na albanskom jeziku preneo je informacije iz RTK-a o navodnom fizičkom sukobu između Milan Radoičića i Aleksandra Spirića. Ova široka pokrivenost ukazuje na to da je priča dobila značajnu pažnju u medijima.

Naslovi sa senzacionalizmom -naslovi poput „Radoičić brutalno tuče protivnike“ sugerišu na senzacionalizam i pristrasnost u izveštavanju, što može izazvati emotivne reakcije kod čitalaca pre nego što dobiju potpune informacije.

Izvor informacija i nedostatak potvrde – RTK izveštava o incidentu, ali se ne pominje pokušaj dobijanja reakcije od samog Radoičića. Nedostatak komentara ili potvrde od strane Radoičića može stvoriti pitanje o pouzdanosti informacija.

Kontroverzna pozadina aktera – pominje se da je Radoičić preuzeo odgovornost za događaje u Banjskoj i da je raspisana INTERPOL-ova poternica, dok je Spirić navodno smenjen s funkcije i suočavao se s optužbama. Ove informacije ukazuju na kompleksnost situacije i mogućnost političkog konteksta.

Reakcija aktera – Aleksandar Spirić demantuje svoje učešće na video snimku u izjavi za Informer, ističući da „nije tačno, vidi se da nisam ja na tom snimku“. Ova reakcija sugeriše na mogućnost netačnosti ili manipulacije u vezi sa sadržajem videa.

Optužbe o političkim motivima – Informer tvrdi da je video deo pokušaja da se oslabi Srpska lista, što ukazuje na mogućnost političkih motiva iza širenja ovih informacija – i sa jedne i sa druge strane.

Nedostatak jasnih potvrda i identifikacije na video snimku – nedostatak jasnih potvrda o identitetu osoba na video snimku može izazvati sumnje u verodostojnost informacija.

U celini, tekst ukazuje na potrebu za kritičkim razmišljanjem i dodatnim proverama pre nego što se donese zaključak o verodostojnosti informacija, posebno kada su u pitanju politički osetljive teme i konfliktne situacije.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *