Fotografije: Sunčica Andrejević

 „Potreba da se likovnost istražuje kroz digitalni medij“. „Uticaj umetnosti grafita“ i jasno vidljiva „zelja da se istražuje van okvira sigurnosti i medija koji studiraju“, delovi su rezencije doktora umetnosti Aleksandra Arvanitidisa o radovima dvojice vajara, Aleksandra Glibetića i Davida Pavlovića i jednog grafičkog dizajnera Aleksandra Zdravkovića, koji su, povezani kroz jedan zajednički imenitelj – digitalnu tehniku rađenu kompjuterskim softverima – predstavljeni u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“. Radovi trojice mladih umetnika predstavljeni su u okviru izložbe „Kontinuum“, otvorene u četvrtak.

IMG_1039

Aleksandar, David i Aleksandar, po rečima Avranitidisa, svaki ponaosob i različitim estetskim pristupom pokazuju zrelost za savremenu umetničku scenu vremena u kojem stvaraju i grade svoje afinitete i manir.

Šta o svojim radovima kažu sami autori?

 „Moji radovi se, u suštini, baziraju na problematici čitavog današnjeg društva, pogotovo u Srbiji. Delirijuma koji vlada u Srbiji,“ kaže student četvrte godine Fakulteta umetnosti – odsek grafički dizajn – Aleksandar Zdravković iz Krušumlije.

IMG_1079

A jedna od, kako kaže, „bolesti“ društva koje on prikazuje putem umetnosti je i mentalitet koji se javlja posebno, veruje, kod mladih u Srbiji:

„Previše vernika, a nigde vere u narodu.“

Detaljnije je pojasnio i tematiku jedne od svojih fotografija:

„Krst predstavlja ljude koji se, navodno, tetoviraju – predstavljaju veru, a u stvari, tu nema vere. Ruke u podnožju slike predstavljaju praznu dušu. Skluptura u gornjem delu glave je rađena po sklupturi Zevsa i predstavlja preveliki ego koji svi imaju danas u sebi, pogotovo mladi. Gde god da izađete videćete mlade kojima je glava gore, ne gledaju pravo, ni dole, nisu svesni sebe, svi imaju to nešto uzvišeno u sebi. U stvari, te ruke ih jedu iznutra, prazna im je duša. Samo im je ego podignut, prazna im je duša, glava, sve…“

IMG_1084

Sa druge strane, student četvrte godine vajarstva, Kraljevčanin David Pavlović, spojio je ulične umetnosti sa geometrijom, odnosno apstraktnim formama, a sa ciljem:

„Da istraži kompoziciju, harmoniju, odnose boja i tako neke likovne elemente i odnose, bez previše poetike i neke simbolike, već samo kontinuitet u kojem sam probao da unapredim sebe. To je spoj koji radim kroz murale, grafite, tradicionalne tehnike na platnu i sada, po prvi put, kroz digitalni medij,“ dodaje.

Zajedno sa svojim kolegama i pre svega, kako kaže, prijateljima došli su na ideju da odrade izložbu u nekom novom mediju, a to je digitalni pristup radovima,  što, ističe, nije uobičajeno ne samo za ovo prostor, već i šire.

Aleksandar Glibetić, jedan od organizatora izložbe, kaže da ona predstavlja deo kontinuiteta koji prati i kojim se, inače, bavi.

IMG_1042

„Radovi nastaju svakodnevno i nemaju temu koja ih povezuje, kratko objašnjava ovaj Kraljevčanin, student postdiplomskih studija na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, na odseku za vajarstvo.

Ljubitelji umetnosti radove ovih mladića mogu pogledati u Akvarijusu, te iste i kupiti, budući da je izložba prodajnog karaktera.

IMG_1055

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *