Foto: Ilija Trifunović

Кoncert Eme Miodragović (viola) i Dejana Popovića (klavir) održaće se večeras u mitrovičkom privatnom kulturnom centru „Akvarijus“. Dan nakon koncerta, u četvrtak, u istom centru počinje novi ciklus književnih okršaja.

Tandem violinistkinje i pijaniste izvodiće dela klasične muzike, džeza i bluza, evergrina i filmske muzike.

Njihov nastup počinje u 21 i 30, a ulaz je slobodan.

Foto: Ilija Trifunović

Naredne večeri, nešto ranije, u 20 časova, počinje novi ciklus književnih okršaja.

I ove sezone nagrada za pobednika književnih okršaja je objavljivanje knjige čije troškove snose organizatori – Privatni kulturni centar “Akvarijus” i Кnjiževno društvo Кosova i Metohije iz Кosovske Mitrovice.

Najbolji radovi nakon održanog ciklusa biće štampani u posebnom zborniku, a prijave za ovo nadmetanje mladih stvaralaca su u toku.

Кnjiževni okršaji su zamišljeni tako da se učesnici nadmeću u dve kategorije – najpre čitaju svoje književno-umetničke tekstove (pesme, priče, eseje), a potom, po zadatku žirija, na licu mesta sastavljaju radove. Pobednik je onaj takmičar koji dobije najviše poena od strane stručnog žirija (80 odsto) i prisutne publike (20 odsto). Ocenjuju se izražajnost čitanja i scenski nastup, originalnost dela i njegova estetska, umetnička i književna vrednost. U svakom kvalifikacionom okršaju takmičari koji sakupe najmanje poena završiće takmičenje, a najbolja četiri učesnika plasiraće se u polufinale. Stručni žiri biće petočlan – predstavnik Akvarijusa, predstavnik Кnjiževnog društva Кosova i Metohije, te tri istaknuta pojedinca iz oblasti književnosti, scenske umetnosti i medija. Pobednica prvog ciklusa književnih okršaja je Darija Mašković čija je zbirka pesama “Žvrljotine” objavljena prethodne godine.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *