„VELIKA ZAPLENA ORUŽJA NA KOSOVU Čuvali ga ilegalno još od sukoba 1999. godine“ – glasio je naslov portala Srbije danas i Alo.rs od 9. januara.

Navodno šokantna informacija dodatno je podcrtana velikim slovima.

Međutim, dok naslovi sugerišu na veliku zaplenu oružja, detalji u tekstu pokazuju da se zapravo radi o manjoj količini oružja.

Tako već u prvoj rečenici teksta ispod naslova, oba portala preciziraju da je zaplenjena jedna automatsku puška AK 47, tri okvira municije sa više od 200 metaka kalibra 7,62 mm i jedna poluautomatska puška.

Količinu oružja potvrdila je i Kosovska policija na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Zaključak i preporuke

Iako bilo koja zaplena oružja može da se smatra ozbiljnim delom, situacijom, naslov deluje preterano u poređenju sa stvarnom količinom oružja koje je zaplenjeno.

Zato je važno da uvek pročitate ceo tekst kako biste imali sve relevantne informacije i razumeli kontekst, ali i da budete kritički nastrojeni prema bombastičnim naslovima, koji za cilj imaju privlačenje pažnje čitalaca.

Tražite informacije o istom događaju ili temi iz drugih izvora kako biste stekli različite perspektive, što može da pomogne u sticanju jasnije slike o situaciji ili temi.

Razmislite o detaljima koje su portali naveli, u ovom slučaju – poput vrste oružja i količine. Ovakve informacije mogu da pomognu  u stvaranju bolje slike o, u ovom slučaju – značaju zaplene.

Ako je moguće, proverite izvore koje citira tekst i potvrdite informacije.

Praktikovanje kritičkog razmišljanja i traženje dodatnih informacija iz više izvora najčešće dovodi do boljeg razumevanja događaja ili teme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *