Dobitnik književne nagrade „Grigorije Božović“ za 2019. godinu je Goran Petrović, a za Izabrana dela u izdanju Lagune iz Beograda, odlučio je tročlani žiri. Nagrada, koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, Goranu Petroviću biće uručena na svečanosti u Domu kulture “Stari Kolašin”, u Zubinom Potoku, 25. juna, u 13 časova.

Odluku je doneo žiri u sastavu – Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija), na sastanku održanom u Beogradu 4. juna. Obrazloženje pročitajte u nastavku:

“Od objavljivanja u književnosti do danas, Goran Petrović se potvrdio kao pisac izrazitog dara i stvaralačkog umeća. Njegove knjige pripovedaka i romana pokazale su retku poetičku doslednost i visok artizam, kao i osoben i prepoznatljiv književni svet. U njihovom širokom sadržinskom polju pitanja duhovnosti, umetnosti i književnosti javljaju se naporedo sa temama zahvaćenim iz istorije i svakodnevlja. Oblikovane u širokom intonativnom rasponu: od realističke objektivacije do fantastičnog predstavljanja, njegove priče i romani aktiviraju vanredno jezičko obilje. I to ih, uz simboličko-značenjsku složenost i dubinu, poetsku i stilsku utančanost, naročito izdvaja i preporučuje kao vrhunski stvaralački izraz promišljanja „raščovečene povesti“ i našeg dramatičnog doba.

Duhu proze Grigorija Božovića Petrovićevo stvaralaštvo približava tradicijska ukorenjenost, jezička saobraženost, moralna osetljivost i naročito promišljen, kreativni i angažovani odnos istorije i priče. U njima se ovaj pisac iskazuje kroz visoku meru razumevanja i uživljavanja u kojima se razvidi kako: ‘Ogromna površ istorije ni izbliza ne kazuje onoliko – koliko skriva njena mračna utroba’.

Zagledan u dubinu vremena Goran Petrović je u svom remek-delu, romanu Opsada crkve Sv. Spasa, srpskoj književnosti podario stvaralačku viziju visokih maštenskih dosega, znatne simboličke i saznajne osnove i velike umetničke snage i vrednosti. Koliko i višeslojnu priču o nacionalnoj istoriji i sudbini koje se ne razrešuju ni u savremenosti nego se, nenametljivo i mudro, uverljivo privode našem pogledu i razumevanju.

Zbog toga mu se, kao jednom od najistaknutijih stvaralaca našeg doba, sa najboljim razlozima i potpunom uverenošću, opredeljuje književna nagrada koja nosi ime Grigorija Božovića – značajnog i važnog pisca srpske književnosti i kulture.”

Pokrovitelji manifestacije – Kancelarija za Kosovo i Metohiju i opština Zubin Potok.

O Goranu Petroviću

(Preuzeto sa zvanične Internet stranice Lagune)

Goran Petrović (Kraljevo, 1961) objavio je knjigu kratke proze Saveti za lakši život (1989), roman Atlas opisan nebom (1993), zbirku pripovedaka Ostrvo i okolne priče (1996), roman Opsada crkve Svetog Spasa (1997), roman Sitničarnica „Kod srećne ruke“ (2000), zbirku pripovedaka Bližnji (2002), knjigu izabrane kratke proze Sve što znam o vremenu (2003), dramski tekst Skela (2004), zbirku pripovedaka Razlike (2006), knjigu zapisa Pretraživač (2007), novelu Ispod tavanice koja se ljuspa (2010) i dramski tekst Matica (2011). Petrovićevi romani i priče objavljeni su u preko sto izdanja, od čega pedeset u prevodu na francuski, ruski, španski, nemački, italijanski, bugarski, slovenački, poljski, ukrajinski, makedonski, engleski, mađarski, češki, slovački, grčki, holandski i persijski jezik.

Dvadesetak njegovih priča je zastupljeno u antologijama srpske priče u zemlji i inostranstvu. Neka od Petrovićevih dela su adaptirana za pozorište, televiziju i radio: Opsada crkve Svetog Spasa (dramatizacija i režija Kokan Mladenović), Narodno pozorište Sombor, 2002; Skela (po sopstvenom tekstu, produkcija Narodno pozorište u Beogradu, režija Kokan Mladenović), Orašac, 2004; radio-drama Bogorodica i druga viđenja (dramatizacija Sanja Milić, režija Nađa Janjetović), Dramski program Radio Beograda, 2007; televizijski film Bližnji (po sopstvenom scenariju, režija Miško Milojević), Dramski program RTS-a, 2008; radio-drama Iznad pet trošnih saksija (dramatizacija i režija Strahinja Mlađenović), Dramski program Radija Novi Sad, 2011; Matica (po sopstvenom dramskom tekstu, režija Rahim Burhan), Atelje 212, 2011.

Dobitnik je više književnih priznanja, među kojima su književna stipendija Fonda Borislava Pekića, nagrada „Meša Selimović“, Ninova nagrada za roman godine, „Vitalova“ nagrada, „Račanska povelja“, nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, nagrade „Borisav Stanković“, „Svetozar Ćorović“, „Ivo Andrić“, „Laza Kostić“ i dr. Član je Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1. novembra 2012. godine.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *