Od sutra do 14. decembra održava se peto izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF). U Domu kultura Gračanica biće prikazan bogat festivalski program među kojima su najnovija domaća filmska ostvarenja, kao i strani filmovi koji su osvojili prestižne nagrade na najznačajnijim evropskim festivalima. KMMFF otvara film „Asimetrija“, prvo dugometražno ostvarenje Maše Nešković koje je veliku pažnju privuklo tokom premijernog prikazivanja na nedavno održanom Festivalu autorskog filma. Drama u kojoj glavne uloge tumače Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Uliks Fehmiu, Daria Lorenci i Tamara Krcunović, kroz tri narativna toka prati pitanja transformacije ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju.

Tokom četiri festivalska dana publika će imati prilike da pogleda neke od najnovijih filmova srpske i regionalne produkcije, od kojih se izdvajaju bioskopski hit „Realna priča“ – rediteljski prvenac Gordana Kičića, krimi drama sa elementima komedije, „Četiri ruže“ Vasilija Nikitovića, koja upravo stiže u bioskope, a koja donosi priču o običnom čoveku poreklom iz Zvečana privučenog svetlima prestonice sa svojim čarima i porocima, kroz koju otkrivamo dileme i ideje sa kojima se svako od nas susretne pre ili kasnije.

Sledi, višestruko nagrađivan na domaćim i regionalnim filmskim festivalima film „Ajvar“ u režiji Ana Marije Rosi sa Natašom Ninković i Sergejem Trifunovićem u glavnim ulogama, koji prati bračni par čiji će dolazak u Srbiju za praznike promeniti iz korena njihov gastarbajterski život.

Biće prikazana i zombi komedija Predraga Ličine „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ i dramu „Pijavice“ u režiji Dragana Marinkovića čiji je scenario pisan po istoimenom romanu Davida Albaharija, gde glavne uloge tumače Nikola Đuričko i Lazar Ristovski.

Posetioci festivala imaće priliku da glasaju i na taj način izaberu najbolji domaći film koji će biti proglašen na zatvaranju KMMFF-a.

Pred publiku stiže i drama „Sinonimi“, ovogodišnji dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu. Dobitnik nagrade za najboljeg glumca na festivalu u Veneciji, Luka Marineli, tumači glavnu ulogu u istorijskoj romantičnoj drami Pjetra Marčela „Martin Eden“, filmskoj adaptaciji poznatog romana Džeka Londona čija je radnja premeštena u Napulj 70-ih godina 20. veka.

U okviru strane selekcije, stiže i novi film Abela Ferare „Tomazo“ koji postavlja pitanje da li ostareli glavni junak može da nađe sreću u ulozi supruga i oca.

Program i za najmlađe

Kao i prethodnih godina, festival je pripremio bogat program i za najmlađu publiku.

Tako će u subotu, 14. decembra, tokom dana biti prikazani porodični i animirani sinhronizovani filmovi – „Ailovo putovanje“, „Solan i Ludvig: Misija na Mesec“, „Lote i izgubljeni zmajevi“ i „Čuvena invazija medveda na Siciliju“.

Festivalska cena karte je 100 dinara, osim za film ,,Asimetrija” za koji je ulaz slobodan.

Kupovinom svake karte posetioci će učestvovati u nagradnoj igri koja se dodeljuje na zatvaranju festivala. Vrednost nagrade je 5000 dinara.

Festival organizuje Evropski kulturni forum uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u partnerstvu sa Domom kulture „Gračanica“.

Detaljnu satnicu prikazivanja filmova pogledajte u nastavku:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *