Savremeni kineski umetnik i aktivista, Ai Veivei, dizajnirao je seriju zaštitnih maski za lice kako bi sakupio novac za humanitarne organizacije u vreme pandemije korona virusa. “Pandemija korona virusa je humanitarna kriza. Preispituje naše razumevanje 21. veka i upozorava nas na opasnosti koje su pred nama. Zahteva od svakog pojedinca da reaguje, zasebno i kolektivno” – poručio je.

Maske su dostupne na Ebay-u, po ceni od – 50 dolara za jednu, 300 dolara za četiri i 1.500 dolara za kolekciju od 20 komada. Prodaja traje do 27. juna. Na maskama su motivi srednjeg prsta, suncokreta, nadzornih kamera, policijskih lisica…

Novac od prodaje biće doniran orgnizacijama “Human Rights Watch”, “Refugees International” i “Lekari bez granica” – saopštio je Veivei na svom Instagram nalogu.

“Naš mali individualni gest postaje snažan kada je deo društvenog odgovora. Pojedinac, noseći masku, čini gest; društvo koje nosi masku, bori se protiv smrtonosnog virusa. Društvo nosi masku zbog izbora pojedinaca, pre nego zbog direktive vlasti, što može da odbije i izdrži bilo koju silu. Nijedna volja nije premala, nijedan gest premalo moćan” – poručio je takođe Veivei.

Dodao je i da unutrašnja potrebe za uključenošću tokom COVID-a daje životu novi smisao:

“Zbog toga sam uvek uključen. Odbijam da prihvatim bilo koji deo života kao potpuni gubitak.”

Veivei je odrastao na krajnjem severozapadu Kine, gde je živeo u teškim uslovima zbog očevog izgnanstva. Kao aktivista, otvoreno je kritikovao stav kineske vlade o demokratiji i ljudskim pravima.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *