„KFOR donosi dinare na Kosovo/Britanci odlaze“ – glasio je naslov portala ntv.al od 11. marta, koji izveštava na albanskom jeziku. Sadržaj teksta nije u skladu sa naslovom, jer već u nastavku isti portal prenosi izjavu generalnog sekretara Ministarstva odbrane Srbije Nemanje Starovića koji je naveo da bi to moglo da bude jedno od privremenih rešenja, „ako nema ko drugi“.

Naslov pomenutog portala upućuje na zaključak da KFOR preuzima odgovornost za transport dinara na Kosovo, a da „odlaze Britanci“, odnosno britanska firma koja je učestvovala u transportu sve do stupanjan na snagu Centralne banke Kosova o evru kao jedinoj valuti na Kosovu.

Portal se u nastavku teksta poziva na izjavu Nemanje Starovića.

Starović je o KFOR-u i transportu novca gotovi za Glas Amerike:

„Apelujemo na naše međunarodne partnere da reaguju po sistemu hitnosti – ad hok merama, kako bi se novac transportovao na isti način, kao i prethodnih dvadeset i pet godina. Britanska kompanija, koja je licencirana u Prištini, obavlja taj posao. Ukoliko nema nikoga drugog da to obezbedi, ono što sam govorio prethodnih dana – jeste da verujem da bi KFOR mogao, barem privremeno, da preuzme odgovornost za transport novca kako bi se snadbela Banka Poštanska štedionica“.

Takođe, tokom vikenda postavljene su montažne ekspoziture Poštanske štedionice u blizini Jarinja, Brnjaka, Končulja i Merdara, što takođe potvrđuje da nema govora o tome da je KFOR preuzeo odgovornost za transport novca.


Ovakav senzacionalan naslov može da dovede čitaoce do pogrešnih zaključaka o stvarnoj situaciji, zato je preporuka da se ne oslanjate samo na jedan izvor informacija, odnosno potrudite se da potvrdite informacije iz više različitih izvora kako biste dobili potpuniju sliku situacije; budite kritični prema naslovima tekstova i proverite da li sadržaj odgovara naslovu. Zapitajte se da li su sve relevantne informacije uključene i da li postoji nedostatak konteksta. Ako vam se čini da nedostaje kontekst ili detalji u tekstu, potrudite se da pronađete dodatne izvore informacija. Često stručnjaci ili analitičari pružaju dublje uvide u složene situacije. Zato potražite stručne analize ili komentare kako biste bolje razumeli situaciju ili temu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *