Misija KFOR demantovala je tvrdnje da je NATO poslanicima vladajućeg Samoopredeljenja u kosovskoj skupštini i pojedinim ministrima u kosovskoj vladi zabranio ulazak na sever Kosova.

Kako je sve počelo?

Navodnu listu sa čak trideset i jednim imenom i prezimenom poslanika i ministara objavio je dan ranije, kako sebe predstavlja, novinar Fitim Čeku (Fitim Çeku).

„Ekskluzivno: NATO je poslanicima Samoopredeljenja i pojedinim ministrima zabranio ulazak na sever Kosova! Došao sam do dela dokumenta od nekoliko stranica, a za ostale informacije novinari mogu da postavljaju pitanja KFOR-u i Kosovskoj policiji!“ – napisao je Čeku, podelivši fotografiju navodne liste, na kojoj se zaista i nalaze imena i prezimena pojedinih poslanika i ministara, među kojima je i sadašnji ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić.

Na zaglavlju liste piše „Ne dozvoliti pristup“, potom slede imena i prezimena, ali na fotografiji nisu vidljive nikakve dodatne informacije.

Čeku, međutim, nije pružio dovoljno informacija o samom dokumentu, izvoru ili verifikaciji tih informacija.

Sa druge strane, kao dodatni argument objavio još jedan tvit sa fotografijom gostovanja ministra administracije lokalne samouprave, Eljberta Krasnićija, uz tekst – „NATO je to upravo sproveo. Ovde imamo izjavu Kurtijevog ministra, Elberta Krasnićija, gde on sam to priznaje“.

Na fotografiji sa gostovanja Krasnićija na televiziji Gazete Express na kojoj piše: „Ministar Krasnići potvrđuje da ga je KFOR zaustavio u Zvečanu“.

Međutim, ono što Čeku nije precizirao jeste da se radi o starom Krasnićijevom gostovanju i to s početka februara, kada je su objavljene tvrdnje da Krasnićuju KFOR nije dozvolio da uđe u opštinsku zgradu u Zvečanu.

Ono što takođe ne ide u prilog tvrdnji Čekua jeste činjenica da KFOR neretko u javnosti pojašnjava da je treći u lancu odgovornosti kada je u pitanju bezbednost na Kosovu, odnosno prve su kosovske institucije, to jest, Kosovska policija. Sledi EULEX, pa KFOR.

Iako Čekuova tvrdnja deluju nerealno, ona se tokom jučerašnjeg i današnjeg dana širila, a KFOR je danas i demantovao njegove navode.

„Misija KFOR-a predvođena NATO-om želi da pojasni da su glasine koje kruže društvenim medijima u kojima se navodi da KFOR zabranjuje nekim kosovskim zvaničnicima da putuju na sever Kosova neosnovane“ – reakcija je KFOR-a

Oni dodaju da se „nikada ne mešaju u slobodu kretanja pojedinaca širom Kosova“.

„Nastavljamo da pružamo sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, u skladu sa našim mandatom UN, u svakom trenutku i nepristrasno“.

Na kraju saopštenja podcrtavaju pomenutu činjenicu iznad u tekstu – „KFOR je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (EULEX), respektivno, sa kojima radimo u bliskoj saradnji“.

„Nastavljamo da svakodnevno sarađujemo sa institucijama na Kosovu“ – zaključili su.


Ovaj primer ukazuje na potrebu kritičkog razmišljanja i provere informacija pre nego što se prihvate kao istinite. Jasno je da je informacija o zabrani ulaska političarima na sever Kosova, kako je predočeno, netačna, što naglašava važnost proveravanja činjenica u kontekstu lažnih vesti.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *