Mitrovički Kulturni centar “Dragi Žarković” 27. aprila, objavljivanjem galerije slika Zore Kamber, zvanično je započeo svoj online program.

Na zvaničnoj Internet stranici, Youtube kanalu i Fejsbuk stranici ovog kulturnog centra, najavljuju, moći će da se prati sadržaj iz oblasti likovne, pozorišne, književne, muzičke, filmske umetnosti, programa za decu i omladinu, odrasle. Podsetiće, dodaju, i na programe koji zaslužuju reprizno emitovanje.

Ovaj program KC “Dragica Žarković” realizuje u saradnji sa Privremenim organom opstine Kosovska Mitovica i, kako su istakli, prijateljima iz svih oblasti kulturnog života Srbije.

Prvi objavljeni sadržaj je galerija slika slikarke Zore Kamber iz Bele Crkve, redovne učesnice likovne kolonije „Mladen Popović“, u okviru Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije koji se održava svake godine u Kosovskoj Mitrovici.

Podsetimo, čitav je niz kulturnih i drugih institucija i organizacija koji su usled pandemije korona virusa pokrenuli objavljivanje online sadržaja, kao i virtuelne izložbe. Tako, na primer, na Kosovu, Dom kulture Gračanica beleži osmu nedelju programa “Kultura u doba korone”, a svoj doprinos dala je i Alternativna Internet stranica, zajedno sa svojim partnerima – Privatnim kulturnim centrom Akvrijus, onlajn platformom Crno beli svet i portalom Gračanica online, u okviru projekta “ArtCult”, koji je podržao UNMIK. Detaljnije o našim online aktivnostima čitajte OVDE.

O Zori Kamber

Zora Kamber rođena je u Beloj Crkvi 1950. godine, Pravni fakultet završila je u Beogradu. Ikono slikarstvom i slikarstvom se bavi 35 godina. Imala je 9 samostalnih izložbi, u Beogradu, Zemunu, Beloj Crkvi, Minhenu 1993,  Torontu 1999, kolektivnih preko 40. Učesnik je više kolonija. Član je LUCA i udruženja likovnih stvaralaca u Beloj Crkvi. Živi i radi u Beogradu i Beloj Crkvi.

Zora Kamber je u svojoj karijeri posebnu pažnju poklonila izradi ikona koje po svojoj formi liče na ruske putne ikone, pa se za njih može reći da same putuju i danas ih ima širom sveta. Zoru Kamber ne određuje samo slikarstvo, već i muzika. Prepoznatljiva je po odličnom izvođenju ruskih pesama uz gitaru, koja joj redovno pravi društvo u ateljeu i na kolonijama.

U nastavku pogledajte neke od njenih slika, a ostale na zvaničnoj Internet stranici ovog kulturnog centra:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *