Fotografije: Sunčica Andrejević

IMG_1110
  • Sofi, koji su ovo ljudi ovde?!
  • Oni su došli na kaktus!
  • Da li kaktus ispušta bodlje?
  • Ne, ne, ne!
  • Da li kaktus glumi?
  • Ne, ne, ne!
  • Da li kaktus ume da slika?
  •  Ne, ne, ne!
  • A, daa, “Kaktus” je Festival dečijeg stvaralaštva – uvodni je dijalog voditeljskog tandema Sofije Slavković i Teodore Jelić kojim je sinoć otvoren FEDES u Privatnom kulturnom centru Akvarijus, u Kosovskoj Mitrovici. Prvi je po redu i trajaće tri dana. Prethodna noć koja je ujedno bila i prvi dan festivala rezervisana je bila za malene stvaraoce likovne umetnosti.
IMG_6333

Dečija graja i ushićenost, ponos i sreća roditelja – ovako bi moglo da se opiše veče u Akvarijusu. Mesta ispunjena do poslednjeg, a zidovi ukrašeni delima oko 70 mladih umetnika sa Kosova i Metohije, pretežno uzrasta od 7 do 14 godina. Izlagali su članovi Malog Ateljea iz Kosovske Mitrovice, Škole karikature iz Gračanice, učenici OŠ “Desanka Maksimović” iz Kosovske Kamenice, OŠ “Sveti Sava” iz Žerovnice, OŠ “Dositej Obradović” i OŠ “Vlade Četković” iz Kosovske Mitrovice.

IMG_6479

Jedna od specijalnih gošći koja se predstavila posetiocima Akvarijusa je i Anđa Mirković, učenica trećeg razreda OŠ “Sveti Sava” iz Žerovnice.

IMG_6441

“Ja bih volela u budućnosti da se bavim likovnom kulturom i oslikavanjem. Volim da crtam prirodu i volela bih da to bude moja budućnost,” kaže Anđa.

“Došla sam ovde sa svojim drugaricama da svi vide moje crteže, takođe i njihove, da svi zajedno učestvujemo na ovom festivalu,” kaže Anđina školska drugarica, Angelina Mlađović.

Već sada zna čime bi volela da se bavi:

“Nečim što ima veze sa umetnošću, na primer da budem arhitekta, zato što bih volela da pomognem mnogim ljudima i da pravim kuće. Volim i da pevam i sviram.”

Među većim brojem devojčica sinoć se našao i dečak Andrej Živanović, učenik četvrtog razreda OŠ “Jovan Cvijić” iz Zubinog Potoka.

IMG_6001

“Volim da slikam i crtam, tome me je, od malena, učio moj tata. Kad porastem voleo bih da budem veliki slikar,” kaže Andrej.

“Veoma se radujem što učestvujem na festivalu,” ovim rečima se kratko predstavio još jedan dečak iz Zubinog Potoka, Danilo Đurović.

Miljana Dunđerin ispred Akvarijusa o značaju FEDES-a:


“Mislim da je od presudnog značaja za, pre svega, našu budućnost, jer je bitno da se deca koja žive na KiM-u stalno okupljaju na jednom mestu. Nije bitno da li u Gračanici, Štrpcu, Kamenici, Mitrovici, ali je jako bitno da se upoznaju i druže, jer su oni srce KiM-a. Bez njih ne postojimo ni mi, ni sve ovo ovde što imamo. Budućnost je prazna bez njih.”

Nagrade za najistaknutije

Nakon njihovog predstavljanja, usledila je dodela priznanja najistaknutijim umetnicima, od strane Saveta Akvarijusa koji čine, pored Miljane Dunđerin, vajar prof. dr Velimir Karavelić, istoričar umetnosti Zorica Sajić-Dobrenković i likovni umetnik Stefan Pepi Stevanović.

Nagrada za zanatski najuspelije i estetski i umetnički najupečatljivije likovne radove, nastale tokom sezone 2018/2019, pripala je Leni Miljković.

IMG_6403

Za izuzetno zalaganje i napredak tokom školske 2018/2019. specijalnim priznanjem nagrađena je polaznica Malog ateljea Teodora Jelić, dok je odlukom članova Malog ateljea ista nagrada otišla u ruke Sofije Slavković.

Nagradu za posebno isticanje na likovnim radionicama tokom školske 2018/2019. godine, dobio je Negrin Masurica, dečak iz Roma mahale u južnom delu Mitrovice.

IMG_6432

A članica Malog teatra Akvarijusa, Hana Živković, dobitnica je nagrade za predanost, požrtvovanje i izuzetno izražen kolektivni duh tokom sezone 2018/2019.

“Mnogo sam počastvovana što sam došla na dodelu nagrada i diploma, zato što mnogo volim da glumim. Iznenadila sam se, jer sam mislila da uopšte neću da primim nagradu, već diplomu jer su to najavili,” kaže mala glumica.

IMG_6438

Pored nagrada najistaknutijima, svi članovi Malog ateljea i Malog teatra dobili su diplome. Dodelom diploma polako je spuštena zavesa na prvo veče FEDES-a. Danas, od 18 časova, na scenu stupaju stvaraoci i ljubitelji muzičke umetnosti.

IMG_642012
IMG_6474
IMG_6455

Više o programu FEDES-a u tekstu:

U Akvarijusu trodnevni festival dečijeg stvaralaštva

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *