Shqip

English

Najpogođeniji tokom pandemije su marginalizovane grupe, posebno one u ruralnim i nepristupačnim područjima. Ipak, i do njih je moguće stići i podsetiti ih da ima onih koji brinu o njima. U ovom slučaju to su bili mladi. Iz različitih zajednica, gradova, krajeva, ali sa istim ciljem – pružanje podrške.

Ko su ti mladi?

Ovog puta iz dve organizacije – Centra za savetovanje, socijalne usluge i istraživanje (SIT) iz Prištine i Omladinskog edukativnog kluba Sinergija iz Severne Mitrovice.

Ugroženim porodicama u četiri opštine – Kamenica, Kosovo Polje, Južna i Severna Mitrovica, dostavili su humanitarne pakete u jeku pandemije korona virusa. Ovu akivnost je finansirala Švedska agencija za saradnju u međunarodnom razvoju (SIDA), koju predstavlja ambasada Švedske na Kosovu.

Edukacija i motivisanost

Kako su došli na ovu ideju?

U prvom delu projekta mladi iz četiri opštine imali su niz od po 10 pojedinačnih edukativnih radionica, sa ciljem nalaženja rešenja kako pomoći ugroženim porodicama iz ovih opština.

“Nakon radionica, na zajedničkim sastancima smo diskutovali i o listi porodica kojima ćemo pomoći, kao i o sadržaju humanitarnih paketa. Ono što je važno je da su sve ideje – ideje mladih iz ovih opština, kao i odluke o sastavljanju paketa. Ukupno je bilo 80 porodica u četiri opštine, odnosno 20 po opštini,” objašnjava izvršni direktor OEK Sinergija, Miodrag Dančetović.

„Učesnici su bili veoma motivisani da učestvuju na ovim sastancima i izrazili su spremnost da nas podrže u bilo kojoj inicijativi koju smo preduzeli,“ dodaje njegov kolega projektni službenik Adnan Retkoceri iz SIT-a.

Veliku motivisanost podcrtava i Miodrag Dančetović. To se posebno ogledalo u terenskom radu koji je sledio. Zadatak je bio da mladi obiđu četiri opštine i pomognu unapred odabrane porodice.

“Tokom zajedničkog terenskog rada, bez obzira na to da li se radilo o romskoj, albanskoj, ili srpskoj porodici, naši volonteri su bili i te kako motivisani i željni da pomognu,” podseca Dančetović.

Zajednički cilj i korist zajednice

Upravo je terenski rad ostavio poseban utisak na mlade volontere, jer su se direktno susreli sa najugroženijima. Porodice su bile u kritičnoj potrebi za podrškom. Izbor porodica je rađen nakon detaljnog planiranja i istraživanja.

“Potvrdilo se da je pomoć došla u prave ruke, jer im je u to vreme pandemije bila preko potrebna. Pomoć se sastojala iz dva paketa – jedan sačinjen od osnovnih prehrambrenih namirnica, dok je drugi bio higijenski paket,” dodaje Dančetović.

I dok će oni koji broje uspehe sigurno reći da je uspeh u broju pomognutih porodica, oni koji zagrebu još, mogu da zbroje još jedan – zajednički rad mladih.

Adnan veruje da je podrška mladih bila snažna zbog toga što je projekat bio baziran na humanitarnim akcijama. Da je tako, potvrđuje i Miodrag, koji veruje da bi i drugi civilni aktivisti trebalo da slede njihov primer.

“Najveći utisak osim onog da smo bili u prilici da pomognemo ljudima kojima je ta pomoć bila zaista potrebna, svakako je i to da, kada smo nakon uspešno završenih aktivnosti na projektu organizovali poslednji zajednički sastanak – svi su bili ‘zagrejani’ i pod utiskom sprovedenih aktivnosti i imali želju da što pre organizujemo niz sličnih aktivnosti. To je i nama dalo vetar u leđa da nastavimo u istom smeru,” kaže, dodajući da u prilog tome govori činjenica da na projektu koji trenutno realizuju broj porodica kojima će pomoći je znatno veći.

Jednostavna formula

Zajednički cilj, plus korist za čitavu zajednicu, jednako poverenje – bila bi formula zajedničkog uspeha mladih.

“Želim da ohrabrim mlade da sruše barijere između zajednica i da ostvare što veću saradnju u korist čitave zajednice u kojoj živimo. Veza koju smo stvorili je veoma važna i što je jača ova veza, biće bolje za sve zajednice,” zaključuje Adnan,” zaključuje Adnan.

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *