Kad peti element doživljava prirodu: Zajedničko buđenje i transformacija


For English click HERE

Per versionin ne gjuhen shqipe shtypni KETU


Pandemija korona virusa i dalje traje. Nagle promene izazvala je u čitavom čovečanstvu, ali i u prirodi koja je izgleda jedina koja nije ugrožena virusom. Ne samo to, ona buja više nego ikada, usled proleća, ali i manjeg prisustva onih koji su je inače ugrožavali. Kako ovo bujanje vidi jedna slikarka? Snežana Manasić je upravo prirodu iskoristila kao inspiraciju za svoju izložbu “Peti element”. Voda, zemlja, vazduh i vatra – četiri su elementa prirode, čitav kosmos je sazdan na njima.

“Iza Petog elementa krije se zapravo umetnikovo promišljanje, posmatranje i emotivni naboj. Snežana Manasić istražuje u svojim radovima na koji način same prirodne pojave i četiri elementa utiču na čoveka, na njegovo mentalno i duhovno buđenje i transformaciju zajedno sa prirodom” – iz recenzije direktorice Akvarijusa, Miljane Dunđerin.

Ko je peti element?

“Peti element sam ja,” kaže Manasić.

U samoizolaciji smo duže od 40 dana, ali priroda se menja, hteli mi to ili ne, dodaje.

“I kao što vidimo, dok se čovek nije pojavio ovih 40 dana, ona je izvršila svoju metamorfozu, nabolje. Bilo mi je interesantno kako priroda buja i ima svoje transformacije mimo toga što se čovek pojavljuje u minimalnom odnosu sada nego ranije. Ja sam tu peti element, koji sve to posmatra, propušta kroz svoje emocije, doživljaje, prerađuje ih i koji svojim emocionalnim stanjem, ustvari, pravi slike,” objašnjava Manasić.

Priroda se i inače često pojavljuje na slikama Snežane Manasić koja se uglavnom bavi apstrakcijom. Radi uz pomoć peska, lepka i boje – akrila. Radovi ove izložbe su nastali na papiru, u kombinovanoj tehnici.

Trudila se da radovi ne budu preterano narativni, a da se istovremeno oseti priroda, dodaje:

“Mnogo mog razmišljanja i koncentracije je bilo potrebno da sve to prenesem, s obzirom na to da sam vrlo malo boravila u prirodi.”

Stanje životne sredine je tema koja se u više navrata pokrenula u javnosti tokom pandemije korona virusa. Veruje se da je pandemija istovremeno odgovor prirode na ljudsku nebrigu. Čini se da je u vreme korone celo čovečanstvo ugroženo, ali ne i priroda.

Snežana Manasić

“Čovek se, nažalost, prilično otuđio od prirode i zaboravio je da je njen deo. Ako se ponaša blagorodno prema prirodi, ona će mu to još više vratiti, a ako se ponaša agresivno, ona će to opet vratiti,” veruje naša sagovornica.

Osim o prirodi, samoizlacija nas je naučila još jednu lekciju – o slobodi.

“Volela bih da, posle svega ovoga što nam se desilo, shvatimo koliko znači sloboda. Ne mislim u političkom smislu, već mislim na slobodu u svakom smislu te reči. Sloboda kretanja, mentalna sloboda, sloboda da izađemo u prirodu i da shvatimo koliko nam priroda ustvari daje slobode, ali i da smo mi ti koji urušavamo i nju i sopstvenu slobodu,” kaže u razgovoru za Alternativnu Snežana Manasić.

Naša sagovornica zasigurno zna šta znači sloboda. Imala je devet samostalnih izložbi u Srbiji i u regionu i preko 60 kolektivnih izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumuniji, učesnica je preko 40 likovnih kolonija…

Ipak, samoizolacija joj je prijala, jer je, podseća završila veliku izložbu koju možete virtuelno da posetite:

“Svaka vrsta umetnosti je stvar samoizolacije. Svaki umetnik stvara sam sa sobom, u svojoj sopstvenoj sobi. Kad kažem sopstvena soba, ne mislim na fizički prostor, nego na bivanje sa sobom, u svom telu, u svojim emocijama, sa svojom dušom, svojim razmišljanjem. Meni karantin kao umetniku nije narušio ništa. Jedino što je donekle frustriralo je nemogućnost kretanja kada imam potrebu za tim. Završila bih ovaj intervju jednom zaista divnom rečenicom – da je umetnost ustvari molitva.”

Izložba je organizovana u okviru projekta “ArtCult”, u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom Akvarijus, a koji je podržao UNMIK.

Ciklus izložbi ima za cilj da predstavi savremeno stvaralaštvo likovnih umetnika različitih nacionalnih zajednica, različtiih generacija i različitih stilsko-poetskih opredeljenja koji žive i stvaraju na Kosovu i u regionu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *