Izložba skulptura „Eho 3“ autorke Jelene Božović Đorđević biće otvorena u sredu, od 19 časova, u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Postavka će biti izložena do 8. maja.

Izložbu čine portreti srpskih i svetskih ličnosti koje su obeležile kulturno-umetničku scenu savremenog sveta. To su, između ostalih, Danilo Кiš, Ivo Andrić, Miroslav-Mika Antić, Mića Popović, Džim Morison, Dejvid Bovi i Lucijan Frojd.

Govoreći o portretima Jelene Božović Đorđević, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Julijana Protić – između ostalog kaže da bi oni mogli bi da se opišu kao optočena punoća, čudesni, snažni, uzbudljivi i u isto vreme i strašni.

U njenim portretima nema ničeg simboličnog u izradi, ničeg zavodljivog, dokumentaristički aktuelnog, introspekcije zatvorene u samodovoljnosti. Zato su skulpture  vajane u mekoj glini, materijalu koji može da izdrži brzu promenu odluke – navodi, takođe, Protićeva.

O autorki

Jelena Božović Đorđević rođena je 1983. u Beogradu. Završila je Školu za dizajn. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu na odseku primenjeno vajarstvo. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na FPU. Кao saradnik u nastavi na FPU, na katedri za primenjeno vajarstvo, bila je angažovana u periodu od 2014 do 2017. Izlagala je na pet samostalnih i na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnica je likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i autor nekoliko skulptura u prostoru i arhitekturi.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *