Još jedno priznanje za “Žene iz Troje”: Nagrada za najbolje korišćenu muziku

Predstavi “Žene iz Troje” dodeljeno je još jedno priznanje. Žiri Internacionalnog Nisville jazz teatarskog festivala dodelio je nagradu za najbolje korišćenu muziku. Nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi “Ćerka”, u režiji Džil Grinhaudž (Jill Greenhalgh).

U odluci žirija, u sastavu Ana Furs (Anna Furse), Aleksandra Glovacki i Ana Tasić, navedeno je da muzika u predstavi “Žene iz Troje” višeznačno gradi ključni, tragički duh igre:

“Ponekada je suptilna i nenametljiva, diskretno nameće tamne, klaustrofobične tonove igre. U drugim trenucima je prigušeno žovijalna, opojna i očaravajuća. Tada kroz kontrast izražava dionijski kult plodnosti, i otkriva da sve što nastaje mora biti spremno na bolno propadanje, što je ničeanska suština tragičnog.”

Glumački ansambl predstave “Žene iz Troje” prethodno je dobio Specijalnu nagradu za scenski govor na 6. pozorišnom festivalu “Novi tvrđava teatar” u Čortanovcima.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara, po Euripidovom tekstu, a u režiji Nebojše Bradića.

Premijerno je igrana 24. juna u Gračanici.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *