Joga kao filozofija života: Uravnoteženost, samoprihvatanje i povezanost sa samim sobom

SHQ

ENG

Da li praktikujete jogu ili ste, bar, jednom probali neku od poznatih joga tehnika, poput fizičkih položaja ili vežba disanja, koncentracije ili meditacije? Ukoliko je vaš odgovor „da“, velika je verovatnoća da ste već upoznati sa blagodetima koje donosi ova „nauka o telu, umu i duhu“ poreklom iz Indije. Onima čiji je odgovor, ipak, „ne“, verujemo da će vam ovaj tekst pomoći da upuste u joga „avanturu“. O njenoj važnosti govore nam dve mlade žene, joga instruktorke iz Mitrovice i Prištine, Damira Krivošić-Bahadir i Blerina Livoreka.

Obema je joga, kako ističu, profesija, ali i, mnogo važnije, način života.

Ipak, trenutak kada su počele da se interesuju za jogu nije bio najsrećniji u njihovim životima.

Borba sa anksioznošću, nesanicom i stresom navela je Blerinu da pomoć potraži u meditaciji i, kako objašnjava, energetskom obnavljanju (body scan relaxation). Sa ovim tehnikama joge susreće se, po prvi put, čitajući knjigu na ovu temu, na koju je u tom periodu naišla.

„Ubrzo je meditacija postala moj štit, sklonište, moć, bezbedno mesto za mene. Do danas me znanje joge traži. Joga način život promenio je moj način razmišljanja, delovanja i ponašanja,“ priča ona.

Bolest bliskog člana porodice navela je Damiru da jedan period života provede u Kragujevcu. Sasvim slučajno, nailazi na oglas za časove joge. Odlazi na prvi čas i tako počinje njeno joga putovanje koje traje i danas:

„Od samog početka, joga je moja filozofija života i pristup situacijama kojima sam izložena u svakodnevnom životu.“

„Kada je učenik spreman, učitelj će se pojaviti,“ u svom objašnjenju Blerina nam navodi misao Laoa Cea. Ona je sertifikovana Hatha i Vinyasa joga instruktorka, a usavršavala se i živela na Tajlandu i Sjedinjenim Arapskim Emiratima.

Zvanje joga instruktorke, Damira je stekla na Međunarodnoj akademiji Joga Saveza Srbije, u Beogradu.

Zašto je joga važna? – pitamo ih.

„Sama reč joga znači ujedinjenje uma-tela-duha. Kada su ovo troje ujedinjeni, u našem telu nema prostora za anksioznost i depresiju. Joga pomaže našem telu i umu da budu zdravi. Kao što mi ovde na Kosovu kažemo – u zdravom telu zdrav duh. Joga je način življenja ili, kako bih radije rekla, nauka ili disciplina za uravnotežen život i povezanost sa onim ko zaista jeste – božansko biće,“ ističe Blerina.

„Benefiti praktikovanja joge za mentalno zdravlje su broji – popravlja raspoloženje, pogled na svet i misli postaju nam pozitivniji, što nam, posledično, poboljšava raspoloženje i čini nas sretnijim. Joga smanjuje stres – radom na sebi umanjujemo efekte stresnih situacija i njihovih posledica, oslobađamo se strahova. Unapređuje mentalne funkcije – popravlja pamćenje i koncentraciju. Utiče i na samopouzdanje i samoprihvatanje, fokusiramo se na sopstvene mogućnosti i potrebe, samopouzdanje se vraća i príhvatamo sebe i okolinu,“ dodaje Damira.

Često se kao poseban i značajan deo joge ističe meditacija, sa čime se slažu naše sagovornice.

„Meditacija dolazi kao posledica usvajanja tehnike disanja. Trenutak kada disanjem i koncentracijom naučimo da smirimo misaoni tok, da izbalansiramo krvni pritisak i nađemo udoban položaj, tada se meditacijom sinhronizuju leva i desna hemisfera mozga. Bez obzira na bezbroj tehnika i stilova, meditacija ima jedno usmerenje – prema unutra, što nam pomaže da bolje upoznamo svoj unutrašnji svet. Ono što nas meditacija uči jeste da postoji samo sadašnji trenutak, ovde i sada,“ objašnjava Damira citirajući poznatog Gurua Ošoa:

„Sloboda bez svesnosti je samo prazna ideja.“

Šta se dešava našem telu i duhu kada „disanjem i koncentracijom smirimo misaoni tok“?

„Naš nervni sistem se smiruje, što isceljuje naše telo. Povezujemo se sa svojom moći i pravom prirodom onoga što jesmo. Učimo kako da volimo sebe i postanemo empatičniji; fokusiramo se na sadašnjost; smanjuju se negativne emocije, postajemo svesniji života i drugih živih bića; oslobađamo se stresa i postajemo srećniji, osnovne životne veštine se izgrađuju; postajemo maštovitiji i kreativniji, tolerantniji i strpljiviji. Jednostavno, meditacijom se naš život menja,“ objašnjava Blerina.

Šta bi poručili pojedincu koji se nikad nije oprobao u jogi?

„Bitno je da osoba pronađe svoj hobi i da, na taj način, radi na sebi, pa šta god to bilo. Kao instruktor joge uvek bih predložila bavljenje jogom, zato što joga nema granice, ni starosne, ni telesne,“ zaključuje Damira.

„Kada su ljudi spremni i kada im je potrebna joga u životu, oni će je pronaći. Kroz svoje putovanje jogom, učim učenike da pronađu svoju svrhu kroz jogu i svoj unutrašnji glas. Da iskoriste unutrašnju moć i učine svoje živote najboljim što mogu. Živeći u sadašnjem trenutku, živimo SADA. Zajedno se podsećamo da život ne bi trebalo da bude savršen, ali treba da ga učinimo radosnim i iz svake situacije izvučemo najbolje,“ zaključuje Blerina.

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *