Foto: Milica Midžović/ Alternativna

“Jedino znanje ne može biti oduzeto. Budite strpljivi, jer je strpljenje ključ uspeha,” poruka je mlade Milice Midžović. Ova dvadesettrogodišnja devojka živi na Malom Zvečanu, osnovne studije Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici završila je u roku, sa prosečnom ocenom 9.67. Trenutno je na master studijama istog fakulteta, gde uspešno nastavlja svoj niz odličnih ocena, sa dosadašnjim prosekom 10.00. Zadovoljna onim što je do sada postigla, kaže: „Trud se isplatio i mislim da će se tek isplatiti.“

Vidovdanska nagrada „Istaknuti student“ za najbolji uspeh i zalaganje tokom studija; student generacije na trećoj i četvrtoj godini sa tadašnjim prosekom 9.85; trogodišnji stipendista Ministarstva prosvete Srbije; stipendista Fonda za mlade talente i primalac Dositejeve stipendije – dostignuća su i nagrade u Miličinoj dosadašnjoj ’kolekciji’.

Ključno da čovek radi ono što voli

Šta ju je motivisalo da tokom studija bude tako dobra– pitamo je.

“Još kao dete, zavolela sam knjigu. Pokojni deda imao je svoju privatnu biblioteku u kući i mnogo je voleo da čita. Ja sam tako, uz njega, počela da gajim ljubav prema knjizi, a kasnije prema nauci,” kaže.

“Pretežno je to bila ruska literatura – tada teška za mene, ali danas je, sa lepim sećanjima i zadovoljstvom, u slobodno vreme čitam,” dodaje.

Smatra i da je ključno da čovek voli ono što radi. Učila je, ističe, zbog sebe i uživa u tome, jer, dodaje, voli pravo.

“Vodila sam se i rečenicom da čoveku jedino znanje ne može da bude oduzeto,” ističe mlada diplomirana pravnica koja pri prvom susretu ostavlja utisak jedne kulturne, a, nadasve, lepo vaspitane devojke.

Milica nije, kako to mladi vole da kažu, “klasična bubalica” koja je učila isključivo za visoku ocenu.

“Iako je, u toku studija, primarni cilj polaganje ispita, za mene je, pored toga, bilo bitno da nešto naučim, savladam, razumem i znam i nakon tog položenog ispita, pa sam često koristila i dodatnu literaturu,” iskrena je ova dvadesettrogodišnjakinja kojoj tek predstoji da se dokazuje i pokazuje svoja stečena znanja.

Nepravda ne treba da nas demorališe

Da li se trud isplatio?

“Jeste se isplatio, a mislim da će se tek isplatiti. Učila sam i radila na sebi bez ikakvih očekivanja. Ali, onda, kada sam se najmanje nadala pristizale su pohvale, nagrade i stipendije.”

A koliko je obrazovanje danas bitno?

“Smatram da je obrazovanje, stalno usavršavanje i rad na sebi, pogotovo danas, veoma bitno, jer treba ići u korak sa stalnim promenama u društvu. Čak i kada naiđemo na nepravdu, to ne bi trebalo da nas demorališe i utiče na naš rad na sebi, jer ne kažu bez razloga da je strpljenje ključ uspeha,” odgovara.

Mnoge stvari koje su, navodi, ključne za uspeh, ne uče se, ipak, na fakultetu.

“Zato treba da se posvetimo i drugim aktivnostima van fakulteta kojima stičemo nova znanja i iskustva,” dodaje Milica koja je tokom studija pohađala pravnu kliniku, neretko išla na seminare i konferencije, a tokom 2017. mesec dana provela je u Rusiji, učeći ruski jezik kroz program letnje škole ruskog jezika.


Kako Milica provodi slobodno vreme?
“Volim da čitam knjige i šetam, s obzirom na to da mi je tvrđava Zvečan blizu, i da provodim vreme sa meni dragim ljudima. Najviše uživam u putovanjima, u skladu sa finansijskim mogućnostima, jer volim da vidim i čujem nešto novo o kulturi, veri i istoriji drugih naroda.”

O snovima

Rad na fakultetu joj je primamljiv, jer kako kaže, volela bi da se bavi naukom. Ipak, pred njom je još jedan san koji želi da dosanja – advokatura.

“Sigurno ću, kroz određeni vremenski period, kada steknem uslov za to, polagati i pravosudni ispit,” ističe.

Miličina poruka

Kakva bi bila njena poruka mladima?

“Završen fakultet je samo polazna tačka i osnova za budućnost i zato nikada ne treba da prestanu da konstantno rade na sebi, jer to nikada ne izlazi ‘iz mode’. Doći će trenutak da pokažu ono što znaju, a tada bi trebalo da se pokažu u najboljem mogućem svetlu i da budu najbolji u onome što rade,” zaključuje Milica koja bi, po svojim dosadašnjim dostignućima, trebalo da bude primer svim mladim ljudima.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *