Dugu nedelju obogatite i predstavama. Večeras u 18 i 21 čas na Youtube kanalu Juglosovenskog dramskog pozorišta gledajte predstavu “Bure baruta”.

Predstava Dejana Dukovskog, u režiji Slobodana Unkovskog, premijerno je izvedena na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta 18. marta 1995. godine.

„Kad sam na makedonskom pročitao dramu Dukovskog Bure baruta zaista sam bio, kao retko kada, oduševljen. Gotovo sam sve razumeo. A najvažnije, osetio sam osnovnu vrednost ovog lapidarnog teksta, britkog dijaloga, duhovite forme i metaforične slike svih naših muka usred muka koje smo tada preživljavali. Da li ima išta idealnije od toga da novi dramski tekst liči na sve ono što nas okružuje, a da je dovoljno destilisan, te nije bukvalna kopija stvarnosti“, napisao je Jovan Ćirilov o drami Dukovskog.

Predstava “Bure baruta” gostovala je u Rimu, Nici, Bogoti, Ljubljani, Torunju, Skoplju. Učestvovala je na bijenalu u Bonu i na festivalu MESS u Sarajevu.

Osvojila je četiri nagrade na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu 1996. godine, za najbolju predstavu, za najboljeg mladog glumca (Sergej Trifunović), scenografiju (Miodrag Tabački) i kostimografiju (Angelina Atlagić).

Miodrag Tabački je dobio specijalnu nagradu na Prvom bijenalu scenskog dizajna 1997. Predstava je dobila nagradu publike i kritike na Osmom međunarodnom festivalu „Kontakt“ u Torunju u Poljskoj 1998.

Poslednje izvođenje predstave bilo je 8. aprila 2006. godine.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *