Posle izložbe u Studentskom klubu, slike iz depoa Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, izložene su u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Postavka je bila identična i obuhvatala je slike Bože ilića i slikara dobitnika nagrade „Boža Ilić“.

„Ideja je bila približiti umetničko blago dvadesetog veka topličkog kraja, koji čuva Narodni muzej u Prokuplju – ovdašnjoj publici i, pre svega, studentima našeg fakulteta“, kazala je dr Jelena Pavličić Šarić, docentkinja Fakulteta umetnosti.

Ona je podsetila da je Boža Ilić Akademiju likovnih umetnosti završio u klasi velikog slikara, likovnog kritičara i jednog od osnivača i prvih nastavnika Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, te podsetila na Ilićevu čuvenu sliku “Sondiranje terena na Novom Beogradu“ monumentalnih razmera.

„Ipak, Boža Ilić, jedan gluvonemi slikar, teške sudbine, svoja likovna traganja usmerio je nakon 1950. godine i na pejzaže, portrete lokalnog stanovništva, mrtvu prirodu, realizujući svoje ideje u znatno manjem formatu ulja na platnu“ – dodala je.

“Sagledavanje nasleđa Bože Ilića nije isto što i sagledavanje njegovog slikarskog opusa, ono je mnogo šire i nužno mora biti usmereno ka značaju njegove ličnosti u širem smislu za toplički kraj” – kazala je Pavličić Šarić.

Ona je podsetila da u tom smislu Muzej toplice u Prokuplju dodeljuje slikarsku nagradu Boža Ilić čime mu, kako je rekla, “odaje počast i vraća dug”.

Njegovo ime nosi i umetnička galerija u Prokuplju pri kojoj se svake godine organizuje likovna kolonija Memorijal Boža Ilić, čiji je deo fonda i izložen u Galeriji Fakulteta umetnosti.

“Na ovaj način baštini se nasleđe Bože Ilića i upućuje na značaj kreativnih pojedinaca za istoriju malih mesta i lokalnih zajednica” – kaza je Pavličić Šarić.

“Kada je u pitanju život i delo Bože Ilića, kritika i likovni teoretičari nepravedno su Božu svrstali u socrealizam, jer on je samo četiri-pet godina slikao u tom stilu, a pedeset godina je slikao u drugim i upravo ga je to mnogo koštalo“ – kazao je urednik programa Pokrajinskog kulturnog centra Priština – Leposavić, Nikola Bradić.

“On je doživeo fijasko kada je izložio sliku Letnji dan na bunaru. Kako se društveno politička situacija menjala u zemlji, otvoreni su novi umetnički okviri i Boža je žrtvovan u ime svih socrealista”, dodao je Bradić.

Podsećajući da je slika “Sondiranje terena na Novom Beogradu“ izložena i na Venecijanskom bijenalu pedesetih godina, te da je Boža Ilić bio prvi stipendista jugoslovenske vlade u Parizu, dodaje da je “sklonjen iz likovnog života”.

“Rehabilitacija Bože Ilića počinje posle njegove smrti”, kazao je Bradić.

Dodao je da je izložba doživela veliko interesovanje na severu Kosova i Metohije, najvivši da će za kraj gostovanja izložbe na KiM ona biti održana i u Leposaviću.

Izložba u Galeriji Fakulteta umetnosti organizovana je u saradnji PKC-a Priština-Leposavić sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Bradić se zahvalio Ministarstvu kulture Srbije koje je, kako je kazao, podržalo projekat, kao i Muzeju Toplice koji je ustupio slike, ali i Studentskom centru gde su slike prvi put izložene u Mitrovici, kao i Fakultetu umetnosti za koji je podsetio da je Pokrajinski kulturni centar gajio saradnju još u vreme kada su obe institucije i fizički bile u Prištini.

Izložba će biti otvorena dve nedelje.

Ovaj sadržaj izrađen je u okviru Ponder programa koji sprovodi Domovik organizacija uz podršku UNICEF-a.

Fotografije: Sunčica Andrejević

IMG_2530
IMG_2508
IMG_2517
IMG_2477
IMG_2438
IMG_2519
IMG_2432
IMG_2511
IMG_2526
IMG_2450
IMG_2426
IMG_2463
IMG_2457

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *