Izložba radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji “Vidovdan 2019” i dodela nagrada “Longin” i “Dimitrije Popović” održavaju se večeras u 20 časova u Domu kulture Gračanica.

“Longin” je dodeljen istaknutom srpskom slikaru i vajaru Milošu Šobajiću iz Beograda. Nagrada za mladog umetnika “Dimitrije Popović” dodeljena je slikaru Lazaru Šoševiću iz Uroševca (Niša).

Miloš Šobajić, srpski i francuski slikar i vajar, rođen je 1945. godine u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji vizuelnih umetnosti u Beogradu 1970. da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz. Francuska država mu je dodelila atelje u kom je stvarao Pablo Pikaso. Pored osamdeset samostalnih, izlagao je na više od četiri stotine grupnih izložbi u zemlji i svetu. Njegove slike i skulpture nalaze se u 30 muzeja, galerija i privatnih kolekcija širom sveta. O Šobajiću je napravljen niz stranih i domaćih filmova i reportaža, a bibliografski podaci o umetnikovom delu upućuju na preko sedam stotina tekstova.

Nagrade je dodelio umetnički savet i žiri u sastavu: prof. mr Petar Đuza, akademska slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić.

A posetioce izložbe, kako je najavljeno, očekuju slike sa “čini se nikad zanimljivije kolonije” po različitim osnovnim “vokacijskim izrazima i raznolikostima postmodernističkih pristupa” u dosadašnjoj vidovdanskoj produkciji”, naveo je istoričar umetnosti, Nebojša Jevtić, opisujući ovogodišnju koloniju.

“Bogatstvo te produkcije se ogleda u raznovrsnosti transponovanja ljudskih emocija i razuđenosti slikarskih celina učesnika,” dodao je.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su – Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *