Foto: Otvaranje izložbe (Alternativna)

“Kad mačke nema” – naziv je prve samostalne izložbe dvadesettrogodišnje Dunje Veljković, studentkinje završne godine Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, na odseku grafika. Likovni opus mlade umetnice ima za motiv krajnje neobičan model – pacova. Predstavljen u kombinovanoj crno-beloj tehnici, oslikan u jarkim bojama, na platnu, te sa motivima krvi i ‘na tanjiru’ zaintrigirao je posetioce privatnog kulturnog centra “Akvarijus” koji je sinoć bio mali za sve one koji su želeli da se upoznaju sa umetničkim stvaralaštvom ove devojke.

Izgled primamljiv za crtanje

Izbor modela je nesvakidašnji, pa otuda i pitanje – otkud pacov?

“Ja uopšte nisam ulazila u simboliku nekog pacova i nisam se bavila time,” kaže Dunja i dodaje:

“To je došlo sasvim spontano.”

“Ja sam skicirala neke životinje i među njima se našao pacov. Sam njegov izgled delovao mi je jako primamljivo za crtanje,” objašnjava.

“Ne znam koliko sam crteža odradila i shvatila da pacov može da me natera da ga prikažem na million načina,” kaže.

Posebna emotivna poruka snažno deluje na posmatrača

Vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, mr Nikos Arvanitidis, u recenziji Dunjinog stvaralaštva ističe da radovi zrače orginalnošću i relevantnom energijom, a kroz njih izvire, navodi, Dunjina stvaralačka ekspresija.

“Smeštanje forme ‘mrtvih’ pacova na tanjir za jelo nosi posebnu emotivnu poruku koja kroz kontemplaciju snažno deluje na posmatrača,” objašnjava Avranitidis.

Umetnica, kaže, svoje aktere ne predstavlja s gnušanjem kako bi se očekivalo, već, dok sazreva kao umetnik počinje da pokazuje simpatije prema ovim ‘ozloglašenim’ bićima.

Njena vizija tek će doći do izražaja

O Dunji je govorila i Miljana Dunđerin ispred privatnog kulturnog centra “Akvarijus”.

„Smatram da će njen savremeni pogled u budućnost i njena vizija tek doći do izražaja, a 2999. naći će pacova i čoveka u zagrljaju, odnosno njihov, skelet, ako verujemo Borislavu Pekiću i njegovom Novom Jerusalimu,“ rekla je na otvaranju izložbe.

“Mislim da vam to govori koliko smo ponosni i srećni da je Dunja deo ovog prostora, i ovo je samo krunisanje onog što se desilo za ove četiri godine,” dodala je Dunđerin u čijoj školi crtanja kao saradnik radi upravo Dunja.

Dunjinom izložbom otvoren je festival ženskog stvaralaštva “Vreme za impuls žene” kojom ovaj kulturni centar obeležava Dan žena.

U nastavku pogledajte fotografije sa sinoćne izložbe.Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *