Izložba Suzane Stojadinović pod nazivom “De paso” (U prolazu) biće održana sutra, od 20 časova, u Galeriji Fakulteta umetnosti, u Kosovskoj Mitrovici. Pored slika Suzana se predstavlja na ovoj izložbi i fotografijama nastalim u prolazu.

Likovni svet Suzane Stojadinović predstavlja narativnu, apstrahovanu stvarnost emotivnih momenata doživljenih u prolazu kroz različite kulture koje su refleksija nativnog podneblja. Decenijski period proveden u Meksiku oživeo je njenu paletu snažnim i jarkim bojama. Umetnica njima teži da prenese metafizičku energiju svetlosti koje boje imaju na posmatrača i tako ublaži počesto surovu realnost kojom smo okruženi, produbljujući svest o magičnosti prirode koja nas okružuje. Apstraktni prikazi proizašli iz nesvesnog su samo deo konstantnog provociranja i traženja sopstvenog identiteta u prostoru koji je sa njene tačke gledišta i sam prelomljen, beskrajan i isprepletan – Fusta Cataneo, izvod iz kataloga.

O Suzani Stojadinović

Suzana Stojadinović rođena je 1970. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini, odsek slikarstvo, u klasi profesora mr Petra Đuze 1997. godine. Trenutno je na master studijama zidnog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (mentor: prof. mr Miroslav Lazović).

Kao student bila je nagrađivana. Ubrzo nakon završenih studija, 2000. godine odlazi u Meksiko gde sledećih petnaest godina boravi u Puerto Aventurasu, na obalama Karibskog mora u Jukatanskoj džungli. Suzana je kao slobodni umetnik za to vreme izlagala samostalno i kolektivno u Meksiku, Kolumbiji, Srbiji, Švedskoj, Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori.Od najznačajnijih samostalnih izložbi, pored održanih u Srbiji i Meksiku, izdvaja se ona za vreme Art Bazela 2016. godine, kao i predstavljanje na Majami Art Bazelu u SAD 2015. godine. Od 2016. godine je član ULUS-a.

Njene slike nalaze se u mnogobrojnim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama kako u Srbiji tako i u Meksiku, SAD, Kolumbiji, Španiji, Grčkoj, Portugaliji, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Crnoj Gori.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *