Izgradnja poverenja, inovacije i tehnoligije: Ako je namera dobra, tehnoligija utiče pozitivno

SHQ

ENG

Važnost tehnologije i inovacija postali su najjasniji sa početkom pandemije korona virusa. Daleko jedni od drugih u fizičkom smislu, povezanost bar u virtuelnom smislu bila je više nego važna. U okviru Digitalne nedelje izgradnje poverenja Sanja Stojković iz Nove društvene inicijative i Blerta Thaçi iz Open data Kosovo govorili su o prednostima i mana tehnologije i inovacija, njihovim važnostima.

Tehnologija u vreme pandemije

“Upravo se tokom pandemije dokazalo da su tehnologija i pristup informacijama u realnom vremenu i dobra informisanost bili veoma važni za sve nas, a posebno kada je reč o zdravlju i dobrobiti naših najmilijih i slično,” kazala je Thaçi.

Dodaje da je svesna da tehnologija ima i određene mane u normalnim okolnostima, i ne uvek i dobre strane u “humanom aspektu i interakciji”, ali sa druge strane, ako se ona koristi za inovativne, kreativne ciljeve i u edukativne svrhe njena važnost je više nego vidljiva.

Najteži i najizazovniji deo u ovom period je bio za mlade, ističe ona.

“Posebno one mnogo mlađih godina koji nisu imali pristupa informacijama. Informacije nisu imali ni njihovi roditelji kako da se staraju i kako da edukuju svoju decu u vreme pandemije,” kazala je Blerta Thaçi.

Važnost tehnologije vidljiv je i u smislu institucija – ocenila Thaçi.

“Mi kao ODK promovišemo digitalizaciju u aspektu pristupa informacijama za institucije, jer je veoma važno da sve odluke odnosno, zaključci i preporuke budu zasnovani na podacima,” objasnila je ona, dodajući da je i menjanje političke situacije i poverenja u dobro upravljanje moguće povećavanjem pristupom podacima, informacijama koji olakšavaju shvatanje određenih procesa.

“Složila bih se, jer smo tek prošle godine shvatili i u ovim novonastalim okolnostima koliko inovacije i tehnologija mnogo znače, jer je sve preseljeno u onlajn prostor i to je bio jedini način da se aktivnosti i sprovedu,” dodala je Stojković.

Važnost tehnologije

“U tom smislu inovaciona tehnologija je imala važnu i veliku ulogu da svet nastavi normalnim tokom. Internet uz sve svoje mane koje se sada najviše vide, poput širenje raznih teorija i dezinformacija, imao je zabeležen uticaj u informisanju populacije širom sveta,” ocenila je Stojković dalje.

Ističe da je upravo zahvaljujući Internetu, tehnologiji i inovacijama tokom pandemije bilo lakše komunicirati, razmeniti mišljenja i iskustva.

Thaçi je u primeru o važnosti dostupnosti informacija govorila upravo o mladima i njihovoj odluci o budućoj profesiji. Dok su se mladi ranije u okviru priprema za upis na fakultet fokusirali na konsultacije sa prijateljima i članovima porodica, danas je zahvaljujući pristupu informacijama taj proces i olakšan i podrobniji.

“Pre dve godine radili smo u tom smeru, nudeći digitalno rešenje koje je sakupljalo informacije koje ukazuju na taj jaz, odnosno, prostor koliko se studenti mogu pripremiti na univerzitetima koji nude smerove u programiranju, ili kompjuterskim naukama, u Prištini, ili na Kosovu. Zatim smo analizirali da postoji veoma veliki prostor u kojem bi se to moglo poboljšati kako bi se ispunili zahtevi u poređenju sa zahtevima privatnih kompanija koje potencijalno mogu da zaposle te mlade,” kazala je ona, pominjući platformu thefutureworkplace.org.

Stojković je objasnila da što se tiče srpskih sredina na Kosovu potražnja se na određene profile u vezi sa tehnologijama i inovacijam odgovara kroz neformalno obrazovanje.

“Jer studentski programi na Tehničkom fakultetu na severu Kosova trenutno ne nude program na kojem mogu da pripreme studente za veštine koje se traže na IT tržištu. Ali tu prazninu dosta ispunjavaju nevladine organizacije samo kroz neformalno obrazovanje, nudeći treninge mladima iz oblasti IT-a,” kazala je ona.

Tehnoligija i izgradnja poverenja

Kao primer dobre prakse kada su u pitanju inovacije i tehnoligija i izgradnja poverenjam, Thaçi je navela Platformu za izgradnju poverenja na Kosovu, za koju ističe da je konkretno orijentisan na rezultate.

“KTB platforma ima veoma pozitivan pristup u ovom smislu, nudeći prostor u kojem se različite organizacije, koje zastupaju različite zajednice, okupljaju na jednom mestu i mladi imaju pristup informacijama na određenoj adresi. Tu se predstavljaju priče uspeha i priče koje su interesantne za čitanje. I na taj način se predstavljamo istom dobrom namerom od samog početka,” kazala je ona.

Ističe da je zato namera veoma važna kada je u pitanju tehnolgija:

“Ako je namera dobra, tehnologija će uticait pozitivno.”

Stojković ističe da je su ljudi svakako usled napretka tehnoligije povezaniji nego ranije, da je i kvalitet interesakcija veći, ali i da bi svakako trebalo obratiti pažnju na širenje govora mržnje.

Ističe i da bi i mladi, korisnici društvenih medija, a posebni influenseri trebalo da budu obazriviji kada je u pitanju deljenje sadržaja.

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *