„KURTI ZADAJE FINALNI UDARAC: Srpska vojska mora da uđe na Kosovo!?“ – glasio je naslov portala Pravda.rs, od 18. januara.

Osim što naslov ne odražava tačan sadržaj teksta i ima senzacionalistički prizvuk, pojedini portali na albanskom otišli su korak dalje, te su preneli tekst uklanjajući znak pitanja iz naslova i tako konstatujući da su srpski mediji javili da srpska vojska mora da uđe na Kosovo.

Pravda je u svom tekstu izveštavala o odluci Centralne banke Kosova kojom se reguliše korišćenje valuta, odnosno da će evro biti jedina valuta dozvoljena na Kosovu za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu.

U nastavku teksta prenosi detalje odluke, odnosno uredbe, te jednu od reakcija srpskog predsednika Aleksandra Vučića, da bi tekst bio zaključen konstatacijom:

„Više analitičara je ocenilo da će takav potez Prištine, koji nemogućava život srpskom stanovništvu, odvesti u sukobe i da predstavlja direktan bezbedonosni rizik“.

U tekstu se ni u jednom delu ne pominje srpska vojska i ulazak na Kosovo, dok sa druge strane, nije precizirano koji su to analitičari izneli ocenu da će „potez“ Prištine odvesti u „sukobe“, te da predstavlja „direktan bezbednosni rizik“.

U izvoru teksta potpisani su i Pravda i RTS. Na RTS-u, u tekstovima u vezi sa uredbom CBK-a, takođe nema tvrdnje o vojsci.

Od prvog februara evro jedina valuta na KiM

Čović: Najava Prištine o ukidanju dinara dodatni pritisak na Srbe u cilju iseljavanja sa KiM

Srbi na KiM zabrinuti posle najave Prištine o ukidanju plaćanja dinarima

Ovaj Pravdin tekst, međutim, prenela su bar dva portala koja izveštavaju na albanskom na Kosovu.

Tekst je dostupan na portalu Orainfo, a prenet je sa portala Frontonline na kojem tekst više nije dostupan.

Znak pitanja je uklonjen iz naslova, pa tako sada naslov na Orainfo glasi – „Srpski mediji: Posle zabrane dinara, srpska vojska mora da uđe na Kosovo“.

Uklanjanjem znaka pitanja stvoren je dodatan netačan utisak o sadržaju teksta. Ovakve manipulacije naslovom i u slučaju srpskih i u slučaju albanskih medija mogu da doprinesu širenju dezinformacija, ali i tenzija između različitih zajednica.

Važno je zauzeti kritički stav prema naslovima i proveriti sadržaj kompletnog teksta. Manipulacija naslovima i interpretacijom neretko se koristi u medijskom izveštavanju, a to je posebno slučaj kada su u pitanju tabloidi.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *