Otvorene su prijave za deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „GRAFEST“. Festival će se održati od 7. do 9. decembra, u Domu kulture „Gračanica“. Prijave su otvorene do 20. novembra. U nastavku detaljnije o propozicijama.

Cilj festivala je podsticaj i afirmacija lokalnih autora čiji se radovi prikazuju u takmičarskom delu programu, kao i upoznavanje ovdašnje filmske publike sa delima savremene dokumentarne evropske produkcije kroz revijalni deo programa.

Dom kulture Gračanice pozvao je televizijske i samostalne produkcije, kao i nezavisne autore sa Kosova i Metohije da prijave svoje dokumentarne filmove i srodne dokumentarne televizijske forme (reportaže, emisije, priloge) proizvedene posle 01. januara 2016. godine. Nema ograničenja u trajanju (minutaži), ali broj prijavljenih radova koje pojedinačna produkcija može da prijavi ne sme da premaši deset. Imajte u vidu da GRAFEST prikazuje samo dokumentarne forme, te da zabavno-muzički, sportski i igrani sadržaji ne mogu biti uzeti u razmatranje.

Prijavu preuzmite OVDE

Radovi za takmičarski program se prijavljuju putem konkursa, a selektor bira one koji će biti prikazani; najboljima među njima, po oceni žirija, biće dodeljene i plakete i novčane nagrade na kraju festivala.

Radovi za revijalni deo programa se ne prijavljuju putem konkursa, u pitanju je svega nekoliko pažljivo odabranih dela po izboru selektora. Iako se filmovi za ovaj deo programa ne prijavljuju putem konkursa, ukoliko imate dokumentarni film koji je sniman ili se bavi temom Kosova i Metohije, ili mislite da bi iz nekog drugog razloga bio posebno zanimljiv za ovdašnju publiku, možete nam poslati link na email, pa će ga selektor uzeti u obzir za revijalni program.

PRAVILNIK

  1. Uslovi učešća

Mogu se prijaviti dokumentarni filmovi proizvedeni posle 01. januara 2016, koji su većinski proizvedeni na Kosovu i Metohiji. Nema ograničenja u trajanju (minutaži), ali broj prijavljenih radova koje pojedinačna produkcija ili autor mogu da prijave ne sme da premaši deset. Osim dokumentarnih filmova mogu se prijaviti i srodne dokumentarne televizijske forme: reportaže, emisije, prilozi. Imajte u vidu da GRAFEST prikazuje samo raznorodne dokumentarne forme, te da zabavno-muzički, sportski i igrani sadržaji ne mogu biti uzeti u razmatranje.

  1. Način prijavljivanja

Prijavljivanje na festival je besplatno. Krajnji rok za prijavu i dostavu radova je 20. novembar, 2020. godine. Festival se ne obavezuje da prijave dostavljene nakon datog roka uzme u razmatranje. Da biste se prijavili potrebno je poslati sledeće:

a) Popunjenu prijavu sa elektronskim/skeniranim potpisom na elektronsku adresu ili popunjenu i potpisanu prijavu na adresu festivala.

b) Link za gledanje i preuzimanje (download) fajla na elektronsku adresu festivala (preko sajtova kao što su WeTransfer, Sendspace, Vimeo i sl). U slučaju da niste u mogućnosti da pošaljete link, moguće je poslati ili doneti DVD/USB na adresu festivala. Važno je da ovi fajlovi budu u najboljem mogućem kvalitetu, pošto će isti biti korišćeni i za projekciju. U slučaju da nam iz nekog razloga šaljete rad u nižem kvalitetu samo za proces selekcije, molimo da to napomenete u prijavi.

Adresa: GRAFEST, Dom kulture Gračanica, 38205 Gračanica Imejl: domkulturegracanica@gmail.com (naslov: za GRAFEST).
Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na tel (038)65-488.

  1. Selekcija filmova

Svi učesnici će putem elektronske pošte ili telefona biti obavešteni da li su njihovi radovi primljeni na festival ili ne.

Selektor festivala neće pružati pojedinačna objašnjenja o tome zašto neki rad nije izabran. S obzirom da festival traje samo tri dana, termini projekcije su ograničeni i nije moguće prikazati sve radove! Zbog toga se prilikom konačnog odabira mora uzeti u obzir i njihovo trajanje, kao i programska celina koja pokušava da obuhvati raznovrsne stilove, teme i produkcije.

Vlasnik autorskih prava filma koji je prošao selekciju festivala obavezuje se da će bez novčane naknade dozvoliti prikazivanje filma na festivalu, kao i da će dopustiti korišćenje materijala iz svog filma za potrebe promocije festivala u medijima, i to:
ne više od 10% trajanja u slučaju kratkih, tj. 3 minuta u slučaju dugometražnih filmova, nekoliko frejmova po izboru umetničkog tima festivala.

Vlasnik autorskih prava se slaže da „Grafest“ zadrži poslate DVD- jeve/fajlove za svoju arhivu, koje će po potrebi koristiti za nekomercijalne projekcije i u svrhu promocije festivala.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *