Predstava Narodnog pozorišta Priština “Ivkova slava u Prizrenu” rađena je po motivima Stevana Sremca. Predstavu možete besplatno pogledati na “Vimeo” kanalu NPP-a, prateći link na dnu teksta ispod i unošenjem šifre “NPP100519 u predviđeno polje.

“Smestili smo Ivka u Prizren. Srpske goste na slavi, ‘presvukli’ u preostale Srbe koji i danas žive u Prizrenu. Dodali prve komšije Albance, i dobili smo jedan, sasvim novi komad,” objasnio je reditelj Bojan Stojčetović pred prošlogodišnju premijeru.

Međutim, postojala je opasnost, da se predstava ne pretvori u politički komad.

“Gde banalizujemo stvari, i upiremo prstom samo na jednu stranu. Bila je potrebna dramaturška intervencija, koja će te zamke izbeći. Zagrebali smo površinu, i ušli duboko u same likove. Iščupali njihove sakrivene ličnosti, i otkrili, da zapravo svako od njih ima svoje probleme, strahove i tajne. E tada smo mogli da konstatujemo da smo dobili pravu dramu, koja, u ovom slučaju, ima svoje uporište u rešavanju ličnih problema,” objasnio je reditelj.

Tako komad govori o ljudima, njihovim odnosima, pomešanim osećanjima, svakodnevnim strahovima, promašenim životima, jednom rečju, o teškim sudbinama.

Detaljnije o predstavi pročitajte OVDE.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *