Tekst preveden sa engleskog jezika

Instagram nalog “Slavic misery” koristi arhivske fotografije, živopisne ilustracije i duhovite naslove kako bi slavio pisce, umetnike, naučnike i revolucionare iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Slovačke, kao i Bugarske i Poljske.

Naslov koji odaje počast jugoslovenskom piscu Meši Selimoviću samo je nagoveštaj “deadpan” humora koji oživljava ovaj naloga.

“Čovek je proklet. Meša Selimović jedan je od najvećih pisaca u istoriji pisaca. […] Ako niste pročitali ‘Derviš i smrt’, onda to zaista dugujete sebi. Zapravo, odložite ovu Instagram stranicu, idite, i pokupite knjigu, i zahvalite mi kasnije. Spora radnja, ali kada je umetnost bila neposredna? Srećan rođendan Mešo, ti magični čoveče.”

Kurator naloga Džon Bils kaže da je “Slavic misery” postavio nakon što je živeo u Mostaru, Ljubljani, Beogradu i Pragu.

“Sloven su imali tešku prošlost, potpuno nepravedno, i hteo sam da obavestim svoje kolege Britance o tome,” rekao je Bils za “Calvert Journal”.

Ali Slavic misery je takođe postala popularna kod istočnih Evropljana širom sveta, što je dovelo do živahne rasprave u vezi sa kontroverznim istorijskim ličnostima u komentarima.

Takođe, Bilsovu knjigu možete da naručite OVDE.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *