Foto: STEPHANE LEMOUTON

“Vučić je morao hitno da aktivira”.

Zbog Kurtijevog etničkog čišćenja, Vučić je morao hitno da aktivira Savet bezbednosti!“ – glasio je naslov Informerovog teksta od 5. februara. Međutim, sednica SB-a još nije održana. Štaviše, Srbija je upravo 5. februara uputila zvaničan zahtev za održavanje ove sednice, a za šta je potrebna saglasnost članica SB-a.

Ovakav Informerov naslov može da se okarakteriše kao senzacionalan, s obzirom na to da sednica još nije održana i da postoji proces saglasnosti među članicama pre nego što bude zakazana.

Sa druge strane, naslov portreiše srpskog predsednika kao nekog ko je „aktivirao Savet bezbednosti“, pa se može smatrati i pristrasnim i senzacionalnim, jer implicira da je „aktivacija“ rezultat direktnog delovanja srpskog predsednika, iako do te sednice SB-a još uvek nije ni došlo.

Da je potrebna saglasnost i da je takva odluka nešto što predstoji potvrdili su i Informer i drugi tabloidi. Ipak, informer je ocenio da je srpski predsednik „aktivirao“ Savet bezbednosti, pre nego što je sednica i održana.

Informer

Od ovih država sve zavisi! Beograd danas podnosi zahtev za hitno zasedanje SB UN

Brnabić: Sada je pravi trenutak da se traži hitna sednica Saveta bezbednosti UN! Kritikovali smo Vučića, ali je video više i dalje od nas!

Alo

BIĆE TEŠKA BORBA! Kako Srbija može da dođe do devet glasova za sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu

OVO JE TEKST ZAHTEVA KOJI ĆE DANAS BITI PROSLEĐEN Srbija traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

SRBIJA PREDALA ZAHTEVA ZA SAZIVANJE VANREDNE SEDNICE SB UN ZBOG SITUACIJE NA KiM Stevanović uručio dokument u Misiji Gvajane

Srpski telegraf: ŠTA KAŽU ANALITIČARI? Srbija će danas zvanično tražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog situacije na Kosovu i Metohiji

O procesu održavanja vanredne sednice SB UN

Bilo koja članica SB UN-a može podneti zvaničan zahtev za održavanje vanredne sednice. Ovaj zahtev obično uključuje obaveštenje o temama koje će biti razmatrane.

Nakon podnošenja zahteva, predsedavajući SB UN-a obično organizuje konsultacije s članicama kako bi se postigao konsenzus o potrebi za vanrednom sednicom.

Ako postoji saglasnost među članicama, predsedavajući zakazuje vanrednu sednicu SB UN-a. O datumu, vremenu i dnevnom redu obaveštavaju se sve članice.

Na dnevnom redu vanredne sednice nalaze se specifične teme koje zahtevaju hitno razmatranje.

Članice SB UN-a, uključujući stalne članice s pravom veta (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska), učestvuju u raspravama i donošenju odluka.

Na sednici se raspravlja o temama s dnevnog reda, a članice donose odluke, rezolucije ili druge mere u skladu sa situacijom.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *