Žena: Temelj društva i porodice

For the English version click HERE

Per versionin ne gjuhen shqipe shtypni KETU

„Dnevnik iz karantina“, „Slomljeni snovi“, „Peti element“. Pred vama je i „Žena“, virtuelna izložba radova Mimoze Studenice iz Prištine. Shodno nazivu, ključni element koji prožima njena umetnička dela je upravo motiv žene – žene iz svakodnevnog života, jake, upečatljive, predstavljene tehnikom filigranskog papira na platnu.

Gejša, Kejt Mos, Merilin Monro, Japanka, Madmazel, Dama sa šeširom, Devojka iz Afrike, Egzotična devojka – neki su od radova Studenice, po obrazovanju grafičke dizajnerke zaposlene u Odeljenju za promocije Radio televizije Kosova.

Zašto Žena, pitamo našu sagovornicu.

„Žena je važan temelj društva i porodice,“ autorkin je odgovor.

Inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu u kojem je upravo žena centralna figura.

„Pokušavam da predstavim žene iz svih sfera života,“ ističe Studenica. To čini uz pomoć papira, koristeći boje, lepak, makaze, platno.

“Izložba Žena odličan je primer kako filigranski papir može da bude izuzetno upotrebljiv likovni materijal za postizanje vrhunskog estetskog ugođaja,“ navodi Miljana Dunđerin u svojoj recenziji.
Ambalaža od papira (poznata i kao filigranski papir) umetnička je tehnika koja uključuje upotrebu traka šarenog papira pretvorenih u rolne, različito oblikovane, a zatim zajedno zalepljene na platno. Papir je umotan, zakrivljen, uvrnut, izmanipulisan, tako da se stvore oblici koji će se koristiti na platnu i formirati umetničko delo. Postoji mnoštvo vrsta i oblika papirnatih traka, a od njihove upotrebe i umešnosti prilikom lepljenja i kombinovanja zavisi i kvalitet na taj način stvorenog likovnog dela,“ objašnjava.

Ponekad joj je, ipak, dodaje, izvor inspiracije još nešto:

„Potreba da svakodnevni život učini što živopisnijim i uzbudljivijim.“

Deo naših svakodnevnoh života bila je i pandemija izazvana korona virusom praćena i izolacijom koju, polako, ostavljamo iza sebe. Da li je imala potrebu i da svoju svakodnevicu učini živopisnijom i uzbudljivijom u vreme izolacije? Da li ju je ona ’naterala’ da više stvara?

„Umetnici stvaraju pod različitim okolnostima, obično kada stvaramo, vreme provodimo sami sa sobom. Možda je malo drugačije u okolnostima pandemije, ali pretpostavljam da se mi ’gubimo’ u stvaranju i to je naš sigurni raj,“ zaključuje Studenica.

Izložba “Žena” organizovana je u okviru projekta “ArtCult”, u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom Akvarijus, a koji je podržao UNMIK.

Ciklus izložbi ima za cilj da predstavi savremeno stvaralaštvo likovnih umetnika različitih nacionalnih zajednica, različtiih generacija i različitih stilsko-poetskih opredeljenja koji žive i stvaraju na Kosovu i u regionu.

Author: Alternativna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *