Penelopa handmade: Spoj kreativnog bavljenja nitima i kreativne kupovine vremena Odisejeve gospe

Foto: Anđelka i njihov “kreativni haos”

Nastaju kao spoj raznih pamučnih niti i kanapa, delova pruća, ručkica od bambusa, drveta ili metala, perlica i veštačkog cveća. “S ljubavlju i pažnjom” izrađuju se ručno. Unikatne su i sve češće se, posebno tokom letnjih meseci, mogu videti na ramenima i leđima devojaka iz Kosovske Mitrovice. Reč je o, među Mitrovčankama sve popularnijim, Penelopa handmade torbama i rancima. Po želji, uglavnom svojih sugrađanki, kreira ih četverac – “jedna mama i njene tri ćerke”.

Naša sagovornica je jedna ćerka. Gde počinje Penelopa handmade priča? – pitamo Anđelku Radosavljević.

Foto: Izrade jedne od Penelopa torbi

“Penelopina priča je počela pre četiri godine, tačnije u zimu 2015. kada smo, više za sebe i svoje drage ljude počele da izrađujemo kape, šalove, džempere i ostale zimske aksesoare. Budući da je reč o kreativnoj stvari, boje, modeli, krojevi i oblici su nas inspirisali da pored zimskih stvarčica, našim rukama napravimo nešto što ćemo nositi i tokom leta,” kaže.

“Tako su se pojavile naše tašnice u koje su se naše sugrađanke zaljubile,” dalje dodaje.

Anđelka, njena mama i njene dve sestre čine Penelopa tim, dok njen tata, kako kaže, uživa u njihovom kreativnom haosu.

“Najveće zasluga za to što moje sestre i ja znamo ove tradicionalne tehnike ručnog rada, nosi naša mama koja nas je tome i naučila. Zajedno smo uspele da tradicionalni ručni rad upotrebimo na drugačiji način, tako da bude nosiv i uklopiv sa današnjom modom,” objašnjava.

A kako nastaju Penelopa torbe?

“U zavisnosti od složenosti izrade, dešava se da se pojedine tašne izrađuju i do tri dana aktivnog rada. Najčešće se dešava da međusobno podelimo poslove oko izrade pa je zajedničnim snagama izradimo, ali poslednji precizni sud o kvalitetu izrade tašne ipak daje mama,” priča dalje ova dvadesetpetogodišnjakinja, inače studentkinja Pravnog fakulteta koja radi i u jednom mitrovičkom butiku.

Zašto baš Penelopa?

“Naše ime Penelopa dugujemo mojoj sestri koja je kao profesor istorije vrlo brzo i lako našla simboličan spoj našeg kreativnog bavljenja nitima i kreativne kupovine vremena plemenite Odisejeve gospe Penelope.”

Anđelka, za sada, i dalje na izradu torbi gleda kao na hobi. Ipak:

 “Mislim da postoji šansa da se naš hobi pretvori u posao, s obzirom na to da su devojke koje su ponele naše torbe bile vrlo zadovoljne njihovim izgledom i kvalitetom.”

Najčešći kupci torbi su, kaže, naše sugrađanke – Mitrovčanke, ali su nekoliko njih poslala i na adrese u Beogradu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji i Kragujevcu.

Proširenje posla bi, smatra Anđelka, bilo poželjno i ono, dodaje, zavisi od toga kojom dinamikom će se njihova mala radionica razvijati.

U planu je, kaže, i izrada sajta kako bi se, navodi dalje, olakšala komunikacija sa mušterijama i kako bi proizvodi bili, ističe, transparentniji.

A do tada:

“Nastavljamo da i dalje s ljubavlju i pažnjom izrađujemo naše tašnice i da taj kreativni svet podelimo sa damama koje su ljubitelji ručno izrađenih komada i kojima se dopada naš rad.”

Kreativne rukotvorine od vunice i pamuka koje su delo naših sugrađanki možete pogledati i na Instagram profilu penelopa.handmade.

Author: Svetlana Jevtić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *