Alternativna Internet stranica

Alternativna Internet stranica

Menjanje mitrovičkih zidova

Fotografije: Sunčica Andrejević

U Mitrovici je u nedelju završen dvonedeljni radni kamp “Paint the walls away”. Okupio je šestoro međunarodnih volontera. Osim što su upoznali grad, kako kažu, njegovu istoriju i ljude, uz lokalne volontere oslikavali su zidove u blizini glavnog mosta na obe obale Ibra, i one u južnom delu grada. Sve što se našlo na zidovima njihova je ideja. Ne iznenađuje da su naslikani ptica Kos, rudar i trubač, ali i poruka da nemamo drugu planetu.

“Kada smo počeli sa radnim kampom nismo ništa predlagali učesnicima. Upoznali smo ih sa gradom najbolje što smo mogli tokom dva dana i onda smo od njih tražili da razgovaraju, urade nacrt ideja i odluče sta će da slikaju,” objasnio je za Alternativnu Džeremi iz Francuske koji je kao volonter pred organizacijom GAIA Kosovo bio odgovoran za održavanje kampa.

“Pokušali smo da osetimo duh grada, kako bi razumeli kakva je Mitrovica, istorija ljudi, kakva je bila ranije, kakva je sada,” navodi on, dodajući da su tako došli do slika i poruka koje su dospele na zid i da se radi o idejama samih učesnika – međunarodnih i lokalnih.

Veruje da su bili uspešni.

“Vidite da je veoma raznobojno, da je bolje nego što je bilo ranije,” kaže, objašnjavajući da su oslikavanjem murala prekrili i nacionalističke grafite koje su zatekli na zidovima obe strane reke.

“Pokušali smo da povežemo ono što smo hteli sa atmosferom grada, da ispoštujemo istoriju grada i da imamo pozitivnu poruku o prošlosti ali, takođe, i o sadašnjosti i onome što sledi,” istakao je ovaj francuski gost i istovremeno domaćin kampa.

A šta kažu učesnici?

Mihaela Jelenova iz Češke je prvi put na Kosovu i u Mitrovici. Za grad kaže da je divan i, priznaje, malo haotičan, a za ljude da su veoma prijateljski nastrojeni.

Za kamp dodaje da joj se sviđa to što su, kako je rekla, od nečeg “veoma ružnog pokušali da naprave nešto lepo”.

“Sviđa mi se što smo nešto promenili da izgleda bolje na neko vreme. I interesuje me koliko će vremena da bude potrebno da to bude uništeno. Videćemo…” – bila je iskrena.

Andreas Muš iz Švajcarske takođe je prvi put u Mitrovici i na Kosovu.

“Lično, grad sam doživeo kao veoma miran i prijateljski. Ljudi su veoma gostoprimljivi, otvoreni. Ponekad je teško da se razgovara sa njima zbog jezičke barijere, ali uvek se trude da razumeju. Sam kamp je za mene bio izazovan, jer smo bili tim, nikad ranije nismo radili zajedno, a trebalo je da kroz dve nedelje imamo ideju, plan i da zadatak privedemo kraju” kaže.

“Mnogi od nas nisu iz sfere umetnosti, tako da smo morali mnogo da improvizujemo. Ali, kako sam doživeo grad, improvizacija je ovde nešto što se događa svakodnevno. I ispalo je prilično dobro. Bilo je potrebno naviknuti se, ali mislim da smo uspeli da završimo nešto zbog čega sam veoma srećan,” dodaje.

Priznaje da možda nije sve razumeo kada je u pitanju Mitrovica, ali:

“Stekao sam utisak o ovom mestu, ljudima, koji ne bih stekao da sam ostao kući i čitao novine. I to je bio cilj mog dolaska, da vidim mesto, osetim ga, da budem kod ovog mosta, sastajem se sa ljudima, hodam ulicama, kupujem u prodavnicama, što je bilo veoma lepo”.

Organizator radnog kampa je organizacija GAIA Kosovo koja i u narednim danima organizuje nove događaje za mlade, ljubitelje i čuvare prirode. Slede – BREfest na Brezovici koji će da se osvrne na izgradnju mini hidroelektrana u nacionalnom parku Šara, i radionica o prirodnoj gradnji.

Pročitajte još:

Nekom džemovanje, nekom marmelada, Mitrovici grafiti, ulepšani zidovi

IMG_5666
IMG_4004
IMG_5551
IMG_9900
IMG_4442
Foto: GAIA
Foto: GAIA
Foto: GAIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.