Kultura u doba korone: Program sedme nedelje

Dom kulture Gracanica

Program “Kultura u doba korone” emituje se sedmu nedelju zaredom. U nastavku je sadržaj koji vas, ove nedelje, očekuje na Facebook stranici Doma kulture “Gračanica”.

Danas se emituje snimak koncerta Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije iz 2017, koji je održan u porti manastira Gračanica, u okviru manifestacije “Vidovdansko pesničko bdenije”.

Posetiocima će se obratiti i maestro Bojan Suđić.

Likovna poetika Ervina Ćatovića, profesora kreativnog crtanja na Fakultetu umetnosti u Кosovskoj Mitrovici, biće predstavljena u utorak.

Razgovor sa profesorom Ćatovićem o njegovom radu, stvaralaštvu i poetici će voditi urednici likovnog programa Doma kulture – Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i Maja Todić, slikar.

U sredu se emituje dečija predstava “Igra”, po motivima istoimenog teksta Aleksandra Davideskua, u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

 Radnja predstave “Igra” odvija se na maloj farmi gde žive mačka Cica, mišić Miško, mačori Šicko i Micko, vrana i čopor pasa. Farma ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim mačorima Šickom i Mickom, koji se stalno svađaju sa ostalim životinjama i prave probleme. Ostali junaci predstave pokušavaju da uz pomoć publike kazne i upristoje nevaljale mačore.

Posetiocima će se obratiti glumci AP “Janićije Popović”.

U četvrtak je na programu dokumentarni film “Časni krst Jovića”.

Dokumentarni film “Časni krst Jovića” biće prikazan u četvrtak – govori o običajima o Bogojavljanju u Кosovskom Pomorvlju. Ovaj dokumentarac osvojio je drugo mesto na Festivalu dokumentarnog filma  GRAFEST 2016.

Filmovi “Odavde do večnosti” i “Pal Joey” iz knjige “52 idealna filmska vikenda” režisera Milutina Petrovića – preporuka su za ovu nedelju.

U petak će biti održana promocija knjige “Кosovsko pitanje 1974-1989”, istoričara Petra Ristanovića.

Кnjiga je nastala iz dela teksta doktorske disertacije na temu “Srpska intelektualna elita i kosovsko pitanje 1974-1989”, odbranjene na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, za koju je autor dobio nagradu “Gavrilo Pricip” izdavačkih kuća “Prosveta” i “Princip” za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u Srbiji tokom 2018, iz oblasti nacionalne istorije. Кnjiga je napisana na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i više lokalnih arhiva.

O knjizi će govoriti istoričari – dr Nemanja Dević, dr Ema Mirković i autor.

Vikend je rezervisan za balet. Časovi baleta biće emitovani na RTV KiM i RTV Puls.

Svi programi počinju u 18 časova.

Author: Alternativna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *