Alternativna Internet stranica

Alternativna Internet stranica

Alternativna pokreće tri nove rubrike!

Poštovani čitaoci, Alternativna Internet stranica od ove nedelje pokreće tri nove rubrike. U nastavku o tome šta ćete moći da čitate i slušate.

Rubrika “Književnost sa Kosova”

Svakog ponedeljka objavljivaćemo poeziju, prozu, eseje, kritiku autora sa Kosova i Metohije, koji su dali trajniji doprinos književnoj umetnosti u protekle dve decenije 21. veka. Odabir priloga za ovu rubriku vrši pisac i književni kritičar Aleksandar Dunđerin koji sastavlja i propratne beleške o autorima. Kako je danas ponedeljak, rubriku počinjemo sa pesmom koju za koji minut objvljujemo. Čitajte nas, jer nećemo unapred da otkrijemo koju, kao ni autora.

Rubrika “Pokret!”

Sredom čitajte tekstove iz prvog jugoslovenskog feminističkog časopisa “Ženski pokret”. Ovaj list je javnosti dostupan u digitalizovanoj građi kolekcije Narodne biblioteke Srbije, a naše uredništvo biraće najinteresantnije tekstove i objavljivaće ih jednom nedeljno. Možda ovaj sadržaj nije interesantan široj javnosti, ali, ipak, predstavlja svojevrsno svedočanstvo o položaju žena od 1920. do 1938. Podsetiće nas šta je istinska ženska solidarnost, koliko je iscrpna i teška bila borba jugoslovenskih žena svih nacionalnosti, kakvi su bili rezultati te borbe… Verujemo da zato ovi tekstovi mogu da pokrenu na razmišljanje i delanje.

Rubrika “Slušaj!”

A petkom, za uvod u vikend, slušajte plejliste koje će da sastavljaju lokalni muzičari. Oni će, takođe, ukratko da se predstave, kako kroz kratak tekst, tako i kroz odabir pesama, sopstveni muzički ukus. Cilj rubrike nije da diktiramo bilo čiji muzički ukus, već suprotno. Želimo da ukažemo na važnost – toga da bi drugačije, neustaljeno, možda i nesvakidašnje trebalo da se vrednuje, slobode i u muzici. Jedino što za kraj možemo da otkrijemo je da je prvu plejlistu sastavila Mitrovčanka koja peva i svira bas gitaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.