Foto: Indeksonline

„Ekskluzivno/Sumnja se da su srpske snage ušle na teritoriju Kosova, građanin kaže da su u njih uperili pištolj“ – glasi današnji naslov portala koji izveštava na albanskom jeziku Indeksonline. „Ove informacije nisu tačne i ne odražavaju šta se zapravo dogodilo“ – poručili su iz KFOR-a u reakciji na tekst Indeksonline. Demanti je stigao i od Kosovske policije.

Šta je pisao Indeksonline?

U nastavku svog teksta, posle bombastičnog naslova, navodi se da je „na 16. godišnjicu Republike Kosovo, jedan građanin, kako se sumnja, naišao na srpske snage prolazeći kroz selo Brvenik u opštini Podujevo“.

Potvrda informacije sledi isključivo od neimenovanog građanina koji je, tvrdi, prolazeći kroz pomenuto selo, na punktu KFOR-a „navodno video srpske snage gde su u trenutku kada je viđen u njega uperili oružje“.

„Na tački gde je uvek KFOR, nije bilo pripadnika KFOR-a, kada sam ih video mislio sam da su KFOR, oni su bili žandarmerija, u trenutku kada su nas videli – gledali su u nas i uperili oružje u nas, teško oružje – mitroljez“, rekao je neimenovani građanin za Indeksonlajn.

Isti portal, navodi – da im je građanin dostavio fotografiju na kojoj se vide „nekoliko ljudi za koje se sumnja da su Srbi“.

Šta se vidi na fotografiji?

Na objavljenoj fotografiji se vide lica u vojnim uniformama, na osnovu koje, međutim, ne može da se utvrdi o čijim se pripadnicima radi.

Na kraju Indeksonline navodi i da tvrdnja neimenovanog građanina nije potvrđena u Kosovskoj policiji.

„Tako nešto još nije potvrđeno u Kosovskoj policiji“ – zaključuje Indeksonline.

Preneli i drugi portali

Međutim, nedostatak zvanične potvrde nije sprečilo ovaj portal da objavi tekst sa pomenutim naslovom, ali ni drugi portale koji izveštavaju na albanskom kako na Kosovu, tako i u regionu – da tekst prenesu.

Tako su tekst preneli Syri.net, Tetova 1, Bota press, Fakti ditor, Gazeta Metro.

Preokret: KFOR demantovao

Pre nego i da bude objavljena reakcija i KFOR-a i Kosovske policije, niz je činjenica koje idu u prilog tome da se radi o dezinformaciji.

Naslov teksta Indeksonline je bombastičan i senzancionalan, izvor nepouzdan, a nedostaje i zvanična potvrda. Fotografija ne dokazuje tvrdnje iznesene u tekstu.

KFOR se oglasio saopštenjem koje je prosleđeno medijima, reagujući direktno na tekst Indeksonline.

„Danas, oko 14.45, letonska jedinica KFOR-a spremala se da započne planiranu sinhronizovanu patrolu sa Vojskom Srbije, duž obe strane administrativne granične linije. U vreme snimanja dotične fotografije, letonsko osoblje je koordiniralo sa svojim srpskim kolegama, koji su se nalazili na njihovoj strani administrativne granične linije. Važno je napomenuti da je letonski odred bio pozicioniran dalje iza svog vođe, koji je bio uključen u koordinaciju aktivnosti sa Vojskom Srbije. Slika je mogla biti isečena kako bi se isključili delovi koji prikazuju letonskog lidera kako razgovara sa vođom Vojske Srbije. Sinhronizovana patrola je sprovedena na profesionalan način i uz puno poštovanje dobro utvrđenih procedura. KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat UN-a, obezbeđujući bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno“ – navodi se u saopštenju KFOR-a.

Indeksonline objavio je i reakciju Kosovske policije iz koje je pojašnjeno da se radi o patrolama u „pograničnim“ delovima, odnosno u kopnenim zonama bezbednosti.

„Na osnovu zvaničnih informacija, radi se o zajedničkim patrolama koje KFOR, sa određenim kontigentima, vrši sa policijskim vlastima Srbije, kao što vrši i zajedničke patrole sa relevantnim jedinicama Kosovske policije. Kosovska policija sa relevantnim jedinicama, uključujući i granične, nastavlja policijske patrole radi očuvanja ustavnog poretka, obezbeđenja i sprečavanja prekograničnog kriminala“, rekao je portparol Kosovske policije Baki Keljani, prenosi Indeksonline.

Reakciju policije, odnosno informaciju da se radi o redovnim patrolama KFOR-a i srpskih vlasti u kopnenoj zoni bezbednosti prenelo je mnogo više portala nego što je to bio slučaj sa inicijalnom „ekskluzivom“ da se sumnja da su „srpske snage ušle na teritoriju Kosova“.

Zaključak

Dezinformacija podrazumeva širenje netačnih, obmanjujućih ili iskrivljenih informacija s namerom da se obmane javnost ili ostvari određeni cilj. U ovom slučaju, informacije o navodnom ulasku srpskih snaga na teritoriju Kosova, koje su kasnije demantovane od strane zvaničnih izvora, sugerišu na netačnost ili iskrivljenost prvobitnih tvrdnji.

Dezinformacija ne mora nužno da bude namerna, međutim, kada se netačne informacije brzo demantuju i nema osnova za dalje tvrdnje, to ukazuje na potrebu opreza prilikom prenošenja i prihvatanja informacija, posebno u situacijama sa osetljivim političkim ili etničkim kontekstima.

Tekst Indeskonline ima posebnu težinu, jer je objavljen u vreme povišenih tenzija usled uredbe Centralne banke Kosova o platnom prometu, odnosno o evru kao jedinoj valuti na Kosovu.

Ovaj primer ukazuje na važnost odgovornog novinarstva, odnosno pažljivu proveru informacija pre njihovog objavljivanja, te na važnost odgovornog izveštavanja, provere informacija i uzimanja u obzir političkih i društvenih konteksta prilikom objavljivanja i prenošenja vesti, posebno u područjima gde su tenzije već prisutne. Ovakve dezinformacije mogu da doprinesu povećanju napetosti, dok odgovorno novinarstvo može da igra ključnu ulogu u smirivanju situacija.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *