SHQ

ENG

Imaginatorium – naziv je neformalnog edukativnog centra koji za cilj ima pružanje umetničkih, kulturnih i obrazovnih aktivnosti deci i mladima iz romske i aškalijske zajednice koji žive nadomak Gračanice. Funkcioniše pod okriljem nevladine organizacije GAIA, a čine ga i vode lokalni i strani volonteri. Više mogućnosti i širenje vidika – bila bi ukratko njihova misija.

„Verujemo da smo, kroz igru, umetnost, rukotvorine, u stanju da deci pružimo pozitivnu viziju i da poboljšamo njihove društvene sklonosti ka tome da se poštuju međusobno. Promovisanje jednakog tretmana među njima, a posebno vrednost rodne ravnopravnosti može da ima pozitivan uticaj na njihovo ponašanje i budući razvoj,“ ističe Mirjeta Šatri (Mirjeta Shatri), jedna od članica Imaginatorium tima, sa kojom smo razgovoravali.

Mališani uzrasta od 5 godina, pa sve do tinejdžera sa navršenih 18 – ciljna su grupa sa kojima radi tima Imaginatoriuma i to kroz sledeće aktivnosti:

„Rukotvorine, aktivnosti ’uradi sam’, ples, projekcije filmova, kuvanje i formalne teme kao što su engleski jezik, matematika, pismenost, geografija kroz igru.“

„Predlažemo im i igre napolju, a ponekad čak i specifične zadatke, poput drvenarije,“ objašnjava Mirjeta.

Aktivnosti koje se organizuju napolju, realizuju se u dvorištu gde je smešten Imaginatorium centar, dok se časovi realiziju ili u prostorijama Imaginatoriuma ( ’školi’, kako ga deca nazivaju), ali i u samoj Romskoj mahali koja se nalazi nadomak Gračanice.

Rad je, ističe Mirjeta, usklađen sa školskim obaveza dece, pa tako sa najmlađima rade nakon završenih školskih časova, a sa starijima i tokom vikenda.

„Verujemo da su deca kroz umetnost, igre i zabavne aktivnosti sposobna da mnogo nauče i da dobiju više samopouzdanja, što može pozitivno da utiče na njihovu motivaciju u učenju u školi i na formalnije teme,“ ističe ona.

Dodaje i da su radni kampovi važan deo njihovog rada sa decom tokom leta.

„Bila su sjajno iskustvo i uspomena za decu Imaginatoriuma. Od 2017, organizujemo različite radne kampove sa volonterima iz celog sveta. Zajedno sa radnim kampovima organizovali smo izlete sa decom i tinejdžerima, kako bi im pružili mogućnost da istražuju i budu izloženi životu van Romske mahale, što nije uobičajena prilika za decu,“ kaže.

Broj onih koji se uključuju u rad ovog centra, po rečima naše sagovornice, povećava se od 2016, a poseban rast beleže prošle godine, kada su se locirali gotovo u samom centru Romske mahale.

Iako većina korisnika usluga Imaginatoriuma govori romski i srpski jezik, a samo nekolicina albanski i engleski – to volonterima nije prepreka u njihovom požrtvovanom radu.

Kako bi iz svog ličnog ugla opisala rad sa decom i mladima u Romskoj mahali – pitamo Mirjetu.

„Biti u Romskoj mahali i raditi sa decom već skoro četiri godine ima veoma pozitivne efekte na mnogim nivoima. Dali su mi novu perspektivu života, pa čak i ako je jezik prepreka u radu sa decom, iskustvo me je naučilo mogućnosti da ipak pronađem konstruktivan način komunikacije koji dovodi do sjajnih aktivnosti sa mnogim socijalnim i psihološkim prednostima,“ odgovara.

Uz dobru komunikaciju, poverenje je važan preduslov kvalitetnog rada. Verujemo da su ga Mirjeta i njene kolege stekli.

Šta poverenje predstavlja za nju?

„Za mene je poverenje to da možeš da zavisiš od ponašanja drugih bez straha i sumnji. Poverenje je biti u mogućnosti da deliš svoja osećanja i misli bez destruktivnih osećanja zauzvrat.“

U Roma mahali, kao što smo pomenuli već, pored lokalnih rade i strani volonteri.

Jedna od njih je i Matilde Malet (Mathilde Mallet) iz Francuske, koja je na Kosovo došla preko programa francuske vlade Državna služba (Service Civique), septembra prošle godine.

Kakvi su njeni utisci?

„Rad u Imaginatoriumu je izuzetno izazovan, ali i koristan. Od prvih dana sam se vezala za decu sa kojom radimo. Vrlo su inteligentni i puni energije, pa ih može zanimati sve što im predložite. Mnogi se suočavaju sa poteškoćama u školi, pa je lepo videti kako napreduju, malo po malo, čak i kada se ’samo’ bavimo rukotvorinama,“ odgovara ona.

I ona naglašava važnost učenja, prilagođavanja i preispitivanja sebe kao važne delove razumevanja drugih. Uostalom to je ono što čini i dobra prijateljstva. Zapišite i ovaj recept iz naše „kuhinje“ za izgradnju poverenja.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *