Fotografija: Dom kulture Gračanica

Dvadeset slika, živih i toplih boja koje ukazuju na radost života, pobedivost duha nasuprot mraku u kojem su ponekad stvarane. U Galeriji umetnosti Priština u Gračanici sinoć je otvorena izložba slika “Identiteti” Maje Todić.

Zašto identiteti, a ne identitet?

“Identitet razmatran u jednini ukida svaku dalju diskusiju o bilo čemu. Pojedinac se svede na tu jednu kategoriju i van nje ne može postojati. Međutim, razmišljati o množini, o identitetima, znači misliti o pojedincu kao slobodnom biću koje pripada sebi i kolektivu”, kazao je književnik Žarko Milenković, otvarajući izložbu.

Identiteti su kod Todićeve umetnički i kulturološki, bitno povezani sa nacionalnim, ali bez ideoloških i savremenih doživljaja ovog termina, dodao je:

“Ako identitet u najkraćem definišemo kao nešto što nas određuje, onda je činjenica da svi mi imamo više identiteta”.

Izložene slike Todićeva je slikala u periodu od 2015. do danas u tehnici akrila ili ulja na platnu. Na njima su motivi sa fresaka Gračanice, najčešće detalji odežde arhijereja i slikanih zastora, crkava i manastira, Gazimestana… Ne čudi da joj je inspiracija manastir Gračanica, jer u Gračanici živi i radi, ali je i mesto u kojem je odrastala.

“Umetnik treba da se ostvari pre svega u onom mestu kojem pripada i gde su mu koreni, jer tu zapravo može da crpi one iskonske ideje. Sa čistog izvora” – kazala je Todićeva.

“Kao umetnik koji je rođen pored velike svetinje, kao što je Gračanica, moj prvi susret sa zrelom umetnošću jesu freske. To je nešto što je najlepše što sam videla u svom ranom detinjstvu, ali i sada kada sam već ostvareni umetnik, kada sam videla mnogo toga u svetu umetnosti. Freske Gračanice koje odolevaju vekovima, inspirišu svakog umetnika koji je prošao pored nje. Prirodno je da kao slikarka koja je rođena u Gračanici budem inspirisana njome koja je i vesnik našeg identiteta, ali i koren koji je prenosi na ostale prostore”, dodala je ona.

Govoreći o njenom radu, pesnik Ratko Popović ju je uporedio sa slikarkom Nadeždom Petrović. Njeni radovi, ocenjeno je, “prizivaju u vizuelno sećanje” velikane slikarstva poput Milunovića i Lubarde.

Todićeva ističe da to svakako imponuje i vid je podrške za dalje stvaralaštvo.

“Mislim da ih je na to inspirisala slika koja se zove Na Gazimestanu, na njoj je kaligrafski predstavljena jedna borba“, kazala je.

Maja Todić je rođena 1989. godine u Prištini. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, odsek slikarstvo, u klasi profesora Zorana Furunovića. Master studije je završila 2015. godine na istom fakultetu. Izlagala je šest puta samostalno i učestvovala na više od dvadeset kolektivnih izložbi. Dobitnica je nagrade „Dimitrije Popović” za najuspešnijeg mladog stvaraoca 2014. godine koju dodeljuje Dom kulture Gračanica. Urednica je likovnih programa u Domu kulture „Gračanica”. Selektor je likovnih kolonija „Vidovdan” i „Jesen u Prizrenu”. Selektor brojnih grupnih izložbi stvaraoca sa Kosova i Metohije od kojih izdvaja: „Bezimeni” izložba mladih vajara Kosova i Metohije (Galerija Mali likovni salon, Novi Sad); „Lice budućnosti” Izložba radova mladih slikara sa KiM (Zavod za kulturu Vojvodine). Član je umetničkog saveta i žirija za nagradu „Longin” za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti koja se dodeljuje u okviru Vidovdanskih svečanosti. Dela joj se nalaze u Galerijama: Savremene likovne umetnosti u Nišu, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Galerija MMC Kulturni centar Novi Pazar, Doma kulture Čačak, Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor, Doma kulture „Gračanica”.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *