Hor Osnovne skole Sveti Sava
Hor Osnovne škole “Sveti Sava” sa svojom nastavnicom Sandrom Vukadinović-Marković tokom jednog od nastupa u školi

Kosovska Mitrovica važi za muzički grad. Da ima onih koji će reputaciju da nastave više puta smo se uverili. Ipak, pomalo nepoznato je ostalo koliko je zapravo mladih talenata koji će, ako nastave da rade na sebi, moći da ostave trag kao i svoji muzički preci. Dvedeset sedam devojčica i devet dečaka – svi đaci Osnovne škole “Sveti Sava” – pevali su na nedavno održanom Festivalu horova dece i mladih (FEDEHO). Poneli su nagradu za najbolje izvedenu popularnu kompoziciju. Iznenađenje bi mogla da bude usaglašenost članova ovog školskog hora, a još veće to što je iz mesta gde za javnost obično nema mira, otpevana “Pesma mira”. Upravo ovom pesmom su osnovci grada na Ibru osvojili treće mesto u pomenutoj kategoriji. “Na celom svetu samo mir nek’ vlada, da svakog prati ljubav, vera, nada.”

Nedavna nagrada nije iznenađenje za one koje prate rad školskog hora i njihove nastavnice muzičke kulture, Sandre Vukadinović-Marković.

Pod njenom dirigentskom palicom hor, čiji se članovi i neretko menjaju usled odlaska u srednju školu – osvojeno je čak pet nagrada na FEDEHO-u. Hor je drugačiji i po tome što, iako je školski, radi i vežba tokom čitave godine.

“Naš hor je, ne samo na prostorima KiM, već do Kraljeva – jedini hor koji aktivno i predano radi u kontinuitetu tokom čitave školske godine. Deca već pet godina zaredom predstavljaju i školu i grad u najboljem mogućem svetlu. Svake godine dolaze sa nagradama,” kaže Vukadinović-Marković.

Tako su pre četiri godine osvojili 3. mesto na FEDEHO-u, godinu dana kasnije isto mesto, 2017 – 2. mesto, 2018. takođe drugo mesto. Ove godine je to ponovo bilo treće mesto.

Uspeh je veliki, jer je konkurencija bila jaka. Nastupali su horovi iz ukupno 13 gradova, uključujući Kosovsku Mitrovicu, kao i crkveni horovi i oni muzičkih škola.

“Učestvovali smo drugog takmičarskog dana kada se predstavilo sedam hora. Pored našeg, tog dana na sceni se našao samo jedan iz osnovne škole. Ukupno je učestovao 21 hor, od toga 8 iz osnovnih škola,” precizira Vukadinović-Marković.

Mitrovičani su izveli četiri pesme.

Među njima su obile obavezna pesma – bugarska narodna – “Ogrejala mesečina”, koju je obradio Dimitrije Golemović, “Suza Kosova” koju su pevali troglasno a capella, “Pesma mira ” čiji tekst i aranžman potpisuje Goran Đorđević i “Vois sur ton Chemin”. Poslušajte:

Ali i posle ovog, najnovijeg uspeha, hor iz Kosovske Mitrovice nastavlja svoju reputaciju upornih i vrednih.

Dočekali su buduće prvake u svojoj školi, tokom vikenda otputovali u Zemun, na Festival horova ‘Savatic u maju’.

“Prvog oktobra smo u Beogradu, pevamo povodom 800 godina nezavisnosti pravoslavne crkve. Iza tog projekta stoje Leontina Vukomanović i Aleksandra Stanković – predsednica Udruženja nastavnika muzičke kulture, čiji sam član od ove školske godine. Na sceni će da bude 800 dece iz cele Srbije, a 22 osnovne škole sa svojim horovima,” kaže nastavnica muzičke kulture, Sandra Vukadinović-Marković.

Na kraju, možda će neko da meri čiji je uspeh raspevanih osnovaca.

Ali je nastavnica posebnu zahvalnost uputila svojim, kako je rekla, dragim učenicima.

“Na predanom radu, ljubavi koju gaje prema muzici i koja daje rezultate.”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *