Pred 1. septembar ubrzano teku pripreme za brucoše. Neki od njih brinu o drugom upisnom roku. Ali ima onih koji su bez mnogo briga stigli do željenih smerova na fakultetu, kao i bez polaganja prijemnog ispita. Ne, ovo nije tekst o primeru nekog ko je do buduće fakultetske diplome stigao poznanstvima, već suprotno. Jer David Jevtić iz Leposavića ima iza sebe dugu istoriju znanja i rada.

Đak generecije 2018/2019 u Srednjoj tehničkoj školi “Nikola Tesla”, osvojeno treće mesto na državnom takmičenju u fizici koje ga je i dovelo do indeksa bez prijemnog ispita, a sada i student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Iza ovih uspeha krije se ljubav prema fizici, matematici i biologiji. Neočekivano, jer ovo, ipak, nisu omiljeni predmeti za dobar deo srednjoškolaca.

“Oduvek me je interesovalo kako nešto funkcioniše, pogotovo mašine (kompjuteri, motorna vozila…) i priroda, zbog čega se pojave dešavaju na takav način. Otuda sam zavoleo fiziku,” objašnjava David za Alternativnu Internet stranicu.

A matematika?

“Voleo sam logičke mozgalice i sam način zaključivanja, pa mi se zbog toga svidela matematika,” dodaje i kaže:

“Kasnije sam počeo dublje da se bavim matematikom zbog fizike, jer je bila neophodna za dalje razumevanje zakona prirode.”

Biologiju je upoznao pre fizike:

“Pošto je bilo priče kako funkcionišu živi organizimi, odmah me je zainteresovala.”

Koliko je David zavoleo matematiku i fiziku govori i činjenica da je pored redovnih časova, pohađao i dodatnu nastavu. Ona je, međutim, zahtevala dodatno vreme.

Je li onda to bilo odricanje ili ipak ulaganje u sebe?

“Možda je bilo manje odricanja, ali bih to pre nazvao ulaganjem u sebe,” kaže David.

Veliku zahvalnost, kaže, duguje svojim profesorima: “Posebno profesoru fizuke Dejanu Kragoviću i profesorici matematike Bojani Radović.”

A motivaciju za ovako predan rad objašnjava jednostavno:

“Želja za znanjem i za moći koju ono nosi”.

Elektrotehnički fakultet doneće mu upravo dodatno znanje u fizici, ali u vezi sa kompjuterima.

“Pa me ne bi čudilo da na kraju završim kao programer,” zaključuje.

“Učiti znači biti čovek” – mudrost je koju bi trebalo da sledimo. Jer, na kraju, znanje je vrednost koju niko ne može da vam oduzme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *