Foto: Facebook stranica Arnoa Gujona

Tri osnovne škole, jedna na severu i dve na jugu KiM-a renovirane su i svečano otvorene pre dva dana, zahvaljujući humanitarnoj organizaciji „Solidarnost za Kosovo“ na čijem je čelu Arno Gujon.  Za obnovu škola u Zupču kod Zubinog Potoka, Budrigi kod Parteša i Binaču kod Kosovske Vitine utrošeno je 100 000 evra.

„Renovirane škole dobile su novu izolaciju, nove podove i toalete, dok je u jednoj napravljena vodovodna i kanalizaciona mreža,“ naveo je Gujon na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Istakao je da su obnovljene škole bile u veoma lošem stanju, bez osnovnih uslova za normalan i kvalitetan život, te su radovi bili obimni i zahtevali su, dodao je, određeno vreme.

Foto: Facebook stranica Arnoa Gujona

Gujonova organizacija do sada je na KiM-u renovirala ukupno 34 škole u vrednosti od 700 000 evra.

“Smatramo da je znanje ono što je deci najpotrebnije i da im znanje niko ne može oduzeti. Sa stečenim znanjem će izrasti u odrasle i odgovorne osobe. Zbog toga nastavljamo, iz godine u godinu, sa obnavljanjem škola na Kosovu i Metohiji,” zaključio je francuski humanitarac.

Foto: Facebook stranica Arnoa Gujona

“Solidarnost za Kosovo” (Solidarité Kosovo) je humanitarna organizacija koju su osnovali Francuzi Arno Gujon i njegov brat Bernard nakon 17. Marta pogroma 2004. Poznata je po brojnim projektima pomoći srpskom stanovništvu na KiM-u, među kojima se izdvajaju organizovana letovanja u Crnoj Gori za decu iz srpskih enklava, božićni konvoj i doniranje paketića, garderobe i igračaka takođe deci iz srpskih enklava, potom pomoć za narodne kuhinje na KiM-u, te obnove škola, ali i mnogih drugih objekata od značaja. Ova orgnizacija posebno ulaže u ekonomsko osnaživanje Srba i obrazovanje.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *