Foto: AI generisano

Senzacinalno i pristrasno – ukratko bi mogli da se opišu naslovi dva srpska tabloida – Alo i Informer – o ovonedeljnom obraćanju srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Savetu bazbednosti Ujedinjenih nacija. Vučić je “grmeo”, slao “moćnu poruku”, “razmontirao laži”, pa je na kraju usledila i poruka upućena direktno srpskom predsedniku – “Hvala dragom Bogu što nam ga je poslao”.

„Vučić zagrmeo u SB“; „VUČIĆ ZAGRMEO U NJUJORKU“; „MOĆNA PORUKA IZ NJUJORKA“; „Vučić razmontirao laži Vjose Osmani“; „Vučić zagrmeo u UN“; „LAŽNA DRŽAVA OBRUKANA U NJUJORKU“; „Žestoka šamarčina za Prištinu“; „Predsednik Vučić pravo u metu“; „Vučić zagrmeo na sednici SB UN“; „Kurti pobegao od megdana sa Vučićem!“; „Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama!“; „Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN argumentovano razobličio sve laži koje je plasirala Vjosa Osmani“; „Hvala dragom Bogu na Vučiću“ – delovi su naslova srpskih tabloida Alo i Informer koje smo analizirali.

Tri su ključne karakteristike uočene kroz pomenute delove naslova u kojima je definitivno prednjačio Alo.

Prva je upotreba emocionalno obojenih termina i dramatičnih izraza – „Vučić zagrmeo“; „moćna poruka“; „žestoka šamarčina“ – imaju cilj da izazovu snažne emocije kod čitalaca, ali i da istaknu srpskog predsednika kao dominatnog i nepokolebljivog političara.

„Vučić razmontirao laži“; „Predsednik Vučić pravo u metu“; Vučić „razobličio laži“; „Kurti pobegao od megdana sa Vučićem!“ – služe da pojačaju narativ vođe, predstavljaju Vučića kao „odlučnog borca“ protiv nepravde i laži i podržavaju narativ o Vučiću kao o snažnom lideru, čime se potencira njegova politička slika kod domaćih čitalaca.

Istovremeno je sve propraćeno demonizacijom protivnika i negativnom karakterizacijom kosovskih zvaničnika, time što se njihove poruke opisiju kao „laži“ i „nebuloze“, što takođe služi da dodatno omalovaži protivnike i predstavi ih u negativnom svetlu.

Ipak, najupečatljiviji od svih naslova bio je jedan od Informerovih – „‘Hvala dragom Bogu na Vučiću’: Poruka za predsednika koju morate da pogledate! (VIDEO)“

Radi se o komentaru Informerove voditeljke o Vučićevom govoru u SB UN.

Međutim, i u tekstu koji je čitala voditeljka Informera Jadranka Jevtić korišćeni su termini koji ukazuju na gore pomenute karakteristike senzacionalizma i pristrasnosti naslova tabloida – Vučić je branio „našu domovinu od hijena koje žele da joj naude“, kosovska predsednica je „zla Kurtijeva pudlica“, a srpski predsednik je i „detonirao njihove laži“.

„Hvala dragom Bogu što nam je poslao ovakvog predsednika, koji nikada neće dozvoliti da se ukalja ime Srbije i koji neće, kao što su neki radili, savijati kičmu ni pred Zapadom, ni pred Istokom“ – zaključila je Jevtić.

Naslovi portala Alo

SRBIJA TRAŽI PUŠTANJE POLITIČKIH ZATVORENIKA Vučić zagrmeo u SB o hapšenju Srećka Sofronijevića – „Pucnjavu je JEDVA preživeo“

VUČIĆ ZAGRMEO U NJUJORKU Prošlo 11 godina od Briselskog sporazuma, a još nema ZSO

VUČIĆ SE UPRAVO OGLASIO IZ NJUJORKA Naše šanse nisu velike, ali borićemo se za našu Srbiju!

MOĆNA PORUKA IZ NJUJORKA „Nastavićemo da idemo uzdignute glave bez obzira na to što su pokušali silom da nas ponize“ (FOTO)

„DOVELI STE LJUDE KOJI OVDE NE PRIPADAJU!“ Vučić razmontirao laži Vjose Osmani – Nikada nisam video nikakav iranski dron!

SKANDAL NA SEDNICI SB UN Vjosa Osmani dovela SILOVANE žene da svedoče o navodnim srpskim zločinima

„SVI SE PRAVITE DA NE ZNATE…“ Vučić zagrmeo u UN, raskrinkao bandu iz Prištine usred Saveta bezbednosti (VIDEO)

„DOŠLI SU KAO OKUPATORI“ Vučić jednom rečenicom potpuno razobličio Kurtijevu „demokratiju“

LAŽNA DRŽAVA OBRUKANA U NJUJORKU Žestoka šamarčina za Prištinu i Vjosu Osmani pre početka sednice SB UN o Kosovu

Informerovi naslovi:

Svet je čuo šta Srbi trpe na Kosovu i Metohiji! Predsednik Vučić pravo u metu: Pucali su, hapsili i otimali imovinu SPC!

Srbi ispunili sve teške obaveze, a trpe kontinuirano nasilje na KiM! Vučić zagrmeo na sednici SB UN

Kurti pobegao od megdana sa Vučićem! Sednica SB UN je još jedna prilika da srpski lider ukaže na sve probleme Srba na KiM!

Dok predsednik Vučić navodi realne argumenteVjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Đorđe Milićević: Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN argumentovano razobličio sve laži koje je plasirala Vjosa Osmani

Ovaj sadržaj je finansirala Evropska unija. Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost partnera i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Ovaj sadržaj je podržao CFI – Développement Médias. CFI zadržava svoju autonomiju od izrade ovog sadržaja. 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *