Portal ntv.al koji izveštava na albanskom jeziku preneo je 16. marta intervju komandanta KFOR-a Ozkana Ulutaša za Glas Amerike. Ništa ne bi bilo neobično, da za ilustraciju nije iskorišćena pogrešna fotografija.

Ntv.al preneo je intervju pod naslovom „‘Spremni da odgovorimo na svaki izazov’, rekao je za Glas Amerike komandant KFOR-a: Situacija ostaje krhka“. Međutim, intervju sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašom ilustrovan je fotografijom prethodnog komandanta KFOR-a – Anđelom Mikeleom Ristućom, a ne Ulutašovom.

Proverili smo, Glas Amerike je za ilustraciju intervjua iskoristio ispravnu fotografiju – fotografiju sadašnjeg turskog komandanta, a ne pređašnjeg italijanskog. Grešku je očigledno napravio portal ntv.al.


Upotreba pogrešne fotografije za ilustraciju intervjua sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašom očigledna je greška ili propust.

U cilju očuvanja tačnosti i pouzdanosti informacija, pogrešna fotografija je trebalo da bude korigovana, međutim, tekst je objavljen 16. marta, ali do danas, 20. marta, fotografija nije promenjena, odnosno greška nije ispravljena.

Netačna ilustracija može da izazove konfuziju čitalaca i umanji pouzdanost portala ntv.al. Ovo može da utiče na percepciju autentičnosti vesti i ukazati na nedostatak pažnje ili istraživanja pri izboru ilustracija.

Ovaj primer takođe ukazuje na mogući nedostatak komunikacije ili nadzora u redakciji portala ntv.al.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *