Tribina „Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u goranskoj zajednici na Kosovu i Metohiji u izolovanim sredinama“ održava se danas u 19 časova u Domu kulture Gračanica.

Govoriće dr Jadranka Đorđević Crnobrnja, viši naučni saradnik u Etnografskom institutu SANU i Zećir Zurapi – predstavnik goranske zajednice.

Jadranka Đorđević Crnobrnja je i autorka nedavno objavljene knjige “Nismo prekidali sa Gorom – Etnicitet, zajednica i transmigracije Goranaca u Beogradu” u izdanju Etnografskog instituta SANU. Knjigu možete da preuzmete OVDE

Tribina se održava u okviru projekta Doma kulture Gračanica -„Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“. Ovim projektom žele da, kako navode, ukažu na svakodnevno prisustvo straha u svim društvenim, socijalnim aspektima života u zatvorenom getoiziranom okruženju, koji je ranijih godina realizovan kao niz tribina na kojima su psiholozi, psihoanalitičari, univerzitetski profesori iz oblasti istorije, sociologije, književnosti, slikarstva i dr. govorili o strahu kao fenomenu sa kojim živimo i sa kojim se susrećemo.

Ovogodišnji projekat posvećen je, dodaju, Gorancima i trebalo bi da da odgovore na pitanja kao što su: kakav je položaj žena u goranskoj zajednici na Kosovu i Metohiji; nesigurnost kao pokretač i ograničavajući faktor u geto kulturi goranske zajednice; razvoj kulture u goranskoj zajednici na Kosovu i Metohiji usled getoizacije; socijalizacija kao strah od promene i dr.

Broj posetilaca biće ograničen, a publika će moći predavanje da prati i uživo preko Fejsbuk stranice Doma kulture i Jutjub kanala.

Projekat „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“ se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *