U Domu kulture Gračanica sutra, od 13 časova, održava se svecčana akademija posvećena Peteru Handkeu, povodom dodele Nobelove nagrade za književnost za 2019.

Ovaj nobelovac je nakon sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. često posećivao Srbe koji su ostali da žive na KiM-u.

“Oživljavaju me ti izuzetni, otvoreni, pažljivi ljudi, pogođeni nepravdom. To se sad posebno vidi na Kosovu” – izjavljivao je Handke.

Boravio je i u Velikoj Hoči, često bez ikakve najave, donoseci pomoć za ugrožene.

Handke se tokom svojih dolazaka na Kosovo družio sa ovdašnjim piscima. U Gračanici je dobio jednu od najprestižnijih nagrada u Srbiji, najznačajniju nagradu „Vidovdanskog pesničkog bdenija“ – Zlatni krst kneza Lazara za 2009. godinu.

Na Kosovu i Metohiji objavljene su i dve Handkeove knjige – „Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Morave i Drine ili pravda za Srbiju“ 1996. u izdanju „Grigorija Božovića“ iz Prištine i dvojezična knjiga „Kukavice od Velike Hoče“ 2011 u izdanju „Hvosna“ iz Istoka.

Na akademiji će govoriti: predsednik Matice srpske, Dragan Stanić; upravnik Biblioteke Matice srpske, Selimir Radulović; upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Zoran Đerić; Živojin Rakočević, prof. dr Dragomir Kostić, Dejan Baljošević, Ratko Popović, Novica Sovrlić, Đorđe Jevtić, Zoran Đorđević i Brankica Kostić. Handkeove tekstove čitaju glumice Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada – Sonja Damjanović i Jelena Srećkov.

Organizatori događaja su Dom kulture „Gračanica“, Matica srpska, Biblioteka Matice srpske i Srpskio narodno pozorište iz Novog Sada.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *